Ebben az országban is szigorítanak: a koronavírus terjedését utazási korlátozásokkal és járattörlésekkel igyekeznek megfékezni

Forrás: Shutterstock -
Kína koronavírus-fertőzés koronavírus terjedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Utazási korlátozásokkal és járattörlésekkel igyekeznek megfékezni a koronavírus terjedését Kínában, ahol az utóbbi hetekben az ország több északi tartományában alakultak ki újabb járványgócok.

A kínai légiközlekedési hatóság pénteken közölte, hogy a jövő márciusig tartó téli időszakban a nemzetközi utasszállító repülőjáratok számát több mint húsz százalékkal csökkentik a nyári időszakhoz képest. Míg nyáron heti 644 nemzetközi járat közlekedését engedélyezték, a téli időszakban csupán 408 járatnak adnak zöld utat. A téli időszakban engedélyezett járatok száma ezzel a világjárvány előtti nemzetközi légiközlekedési forgalom mintegy 2,2 százalékát érné el csupán - áll a hatóság hivatalos internetes oldalán közzétett közleményben.

Szigorú intézkedéseket vezetnek be Kínában Forrás: Shutterstock

A nemzetközi repülőjáratok számát 2020 márciusában korlátozták jelentősen, egy időben a külföldi állampolgárok beutazásának felfüggesztésével. Az azóta érvényben lévő szabályok heti egy járat indítását teszik lehetővé Kína területére a nemzetközi légitársaságok számára, ám bizonyos számú, koronavírussal fertőzött utas érkezése esetén az adott járatot ideiglenesen felfüggesztik.
Kína szárazföldi részén az általános járványt 2020 tavaszán megfékezték, ám azóta számos esetben alakultak ki újabb, jellemzően viszonylag kis számú esettel járó járványgócok. Peking mindazonáltal

kitart a "zéró Covid" stratégia alkalmazása mellett, vagyis a kínai hatóságok minden egyes újabb eset megjelenését követően gyors és szigorú intézkedésekkel igyekeznek mielőbb elvágni a vírus terjedésének útját.


A kínai egészségügyi hatóságok pénteken 48 új, belföldi fertőzésből eredő megbetegedésről számoltak be. Az ezen a héten azonosított új esetek száma ezzel az ország szárazföldi részén 250-re nőtt.

Több várost érintően vezettek be utazási korlátozásokat. Pénteken a pekingi repülőterekről közlekedő járatok csaknem felét törölték,

miután korlátozták a be- és kiutazásokat a kínai fővárosba, illetve onnan. További repülőjáratokat függesztettek fel az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartomány székhelyén, Harbinban. A mintegy 10 milliós város lakosságát pedig felszólították, hogy csak különösen indokolt esetben hagyják el Harbint. A szintén Hejlungcsiangban, a kínai-orosz határ közelében fekvő Hejho városban, valamint az északnyugati Kanszu székhelyén, Lancsouban ugyancsak utazási korlátozásokat vezettek be.

A legtöbb újonnan diagnosztizált esetet a mongol-kínai határon található Ocsinában azonosították. A Global Times című kínai lap az internetes kiadásában még csütörtökön arról írt, hogy szakértők szerint a jelenlegi járványhullám legvalószínűbb forrása az Ocsinában található határátkelő.

A Global Times pénteken arról is beszámolt, hogy Peking mellett

legalább 12 tartományban megkezdték a 3 és 12 év közötti gyerekek beoltását is a koronavírus ellen a nyájimmunitás mielőbbi elérése érdekében.

A kínai szárazföldön a Sinopharm és a SinoVac kínai gyártók, elölt vírust tartalmazó, két dózisú vakcináival végzik az oltásokat.

A kínai egészségügyi hatóság pénteki jelentése szerint csütörtökig 2,257 milliárd adagot adtak már be a védőoltásokból. Pekingben és néhány más kínai nagyvárosban már megkezdték a harmadik, emlékeztető oltás beadását is a fertőzés veszélyének különösen kitett csoportok körében - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.