Görögországban szigorítottak a beoltatlanokra vonatkozó rendelkezéseken, az érintettek november 6-tól csak negatív koronavírus-teszt felmutatásával léphetnek be a zárt közintézményekbe, így többek között kormányhivatalokba, valamint bankokba, fodrász- és egyéb üzletekbe - jelentette be kedden este Thánosz Plevrísz görög egészségügyi miniszter a közszolgálati televízióban.

Ugyanakkor a létszükségleti cikkeket árusító boltokra, továbbá a gyógyszertárakra nem vonatkozik ez a korlátozás. A tárcavezető szerint a beoltatlanokra vonatkozó további megkötés, hogy munkahelyükön önköltségre hetente két alkalommal kell felmutatniuk negatív tesztet. Plevrísz közölte azt is, hogy péntektől minden, 18 évesnél idősebb állampolgár számára elérhetővé teszik a harmadik - úgynevezett emlékeztető - oltást.

Az oltatlanoknak nem csak maszk, hanem teszt is kell, hogy utazzanak vagy ügyeket intézzenek GörögországbanForrás: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou/NurPhoto/Nicolas Economou

A miniszter azzal indokolta a kormányzati intézkedést, hogy a beoltatlanok jóval nagyobb mértékben vannak kitéve a koronavírus-fertőzés veszélyeinek, és emiatt nagy körültekintésre van szükség. Hozzátette, hogy mindemellett képtelenség lenne az ország újabb lezárását elrendelni.
A fertőzöttek napi száma az utóbbi időben meredeken nőtt Görögországban. Csak kedden 6700 új esetet regisztráltak, ami újabb csúcsérték a járvány kezdete óta. A koronavírusos betegek ápolására fenntartott, intenzív ellátást lehetővé tévő ágyak csaknem 90 százalékban foglaltak, miközben a páciensek 85 százaléka beoltatlan.

Plevrísz elmondta, hogy a felnőtt lakosság 73 százalékát beoltották. A járvány kitörése óta a csaknem 11 millió lakosú országban 747 595 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 15 990-en hunytak el a kórban.