Turi György lemondott a Magyar Úszó Szövetségben betöltött tisztségeiről: ez áll a döntése hátterében

Forrás: olimpia.hu -
Magyar Úszó Szövetség lemondás Turi György levél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt időszakban több sportoló beszámolt arról, hogy egykori mesteredzőjük, Turi György milyen módszerekkel dolgozott. Az ügyben az úszószövetség vizsgálatot indított, erre az időre Turi felfüggesztette a szövetségben betöltött pozícióiban végzett munkát. Most jött a hír, hogy végleg le is mondott a Magyar Úszó Szövetségben viselt tisztségeiről.

Turi György a döntéséről levélben tájékoztatta Wladár Sándort, a szövetség elnökét. A egykori mesteredő úgy gondolja, hogy az elmúlt időszak történései alapján a helyzet tarthatatlanná vált, már nem a személye, hanem a magyar úszósport és munkaadója, a Kőbánya SC megítélése a tét - írja a Blikk.

"Lelkiismeretem tiszta" - írta Turi György, hozzátéve, hogy azon dolgozott az elmúlt 42 évben, hogy a rá bízott több ezer sportoló sikeres sportember, magánéletében pedig boldog ember lehessen. Sikeressége bizonyítékaként a munkálkodása ideje alatt megszerzett, összesen 196 éremmel - amiből 104 felnőtt olimpiai-, világ- illetve európa bajnoki medál - említi a levelében.

"Szerénytelenül hangzik, de igaz, hogy Európában biztosan nincs még egy úszóműhely, amely tartósan ennyi eredményt tudna felmutatni" - írja a levélben.

Turi György lemondott minden tisztségéről Forrás: olimpia.hu

Továbbá a levelében Annak beismerően ír arról, hogy az úszók által említett esetek valóban megtörténhettek, hisz akkoriban ez volt a bevett módszer:

"Ehhez az edzőnek/edzőknek és a sportolóknak - számos dologról való lemondás mellett - hatalmas, időnként emberfeletti munkát kellett elvégezniük. Vannak olyan edzéselméleti és módszertani kérdések, nevelési elvek és módszerek, amelyek hosszabb-rövidebb időszakhoz kötődtek, de korukban nem kérdőjeleződtek meg, és vannak olyanok, melyek ma már fel sem merülhetnek."

Turi továbbá azt írja, elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek vitathatóak, de akkor ezek vezettek a sikerhez és mára megváltoztak, és egyes módszereket elvetettek. Különösen igaz ez a 2013 utáni időszakra, "mikor a körülmények változása a nevelési módszerekre nézve már a jogi környezet változását is magával hozta" - magyarázta levelében a mesteredző.

Azt írja, hogy ügyében az "írástudók buzgalmából" előbb megszületett az ítélet, mint a vádirat, így ennek hatására:

"A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottság elnöki posztjáról a mai naptól végérvényesen lemondok!"

Turi a levélben bocsánatot kér mindazoktól, akiket akarva akaratlanul az elmúlt évtizedekben megbántott.

Továbbá azt határozottan kijelentette, hogy aki úgy érzi, hogy sérelem érte, az forduljon a hatóságokhoz:

"Ugyanis nem védekezhetek olyan, évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjain megjelentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most akár évtizedekkel később visszamenőlegesen, már egy más korban értékelést" - írja levelében.

Turi a levélben kijelenti, hogy a sajtó rendelkezésére csak az esetlegesen meginduló jogi eljárások lezárta után áll majd, addig nem, ezen felül a szövetségnek megköszöni az eddigi közös munkát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.