Az elmúlt időszakban több sportoló beszámolt arról, hogy egykori mesteredzőjük, Turi György milyen módszerekkel dolgozott. Az ügyben az úszószövetség vizsgálatot indított, erre az időre Turi felfüggesztette a szövetségben betöltött pozícióiban végzett munkát. Most jött a hír, hogy végleg le is mondott a Magyar Úszó Szövetségben viselt tisztségeiről.

Turi György a döntéséről levélben tájékoztatta Wladár Sándort, a szövetség elnökét. A egykori mesteredő úgy gondolja, hogy az elmúlt időszak történései alapján a helyzet tarthatatlanná vált, már nem a személye, hanem a magyar úszósport és munkaadója, a Kőbánya SC megítélése a tét - írja a Blikk.

"Lelkiismeretem tiszta" - írta Turi György, hozzátéve, hogy azon dolgozott az elmúlt 42 évben, hogy a rá bízott több ezer sportoló sikeres sportember, magánéletében pedig boldog ember lehessen. Sikeressége bizonyítékaként a munkálkodása ideje alatt megszerzett, összesen 196 éremmel - amiből 104 felnőtt olimpiai-, világ- illetve európa bajnoki medál - említi a levelében.

"Szerénytelenül hangzik, de igaz, hogy Európában biztosan nincs még egy úszóműhely, amely tartósan ennyi eredményt tudna felmutatni" - írja a levélben.

Turi György lemondott minden tisztségérőlForrás: olimpia.hu

Továbbá  a levelében Annak beismerően ír arról, hogy az úszók által említett esetek valóban megtörténhettek, hisz akkoriban ez volt a bevett módszer: 

"Ehhez az edzőnek/edzőknek és a sportolóknak - számos dologról való lemondás mellett - hatalmas, időnként emberfeletti munkát kellett elvégezniük. Vannak olyan edzéselméleti és módszertani kérdések, nevelési elvek és módszerek, amelyek hosszabb-rövidebb időszakhoz kötődtek, de korukban nem kérdőjeleződtek meg, és vannak olyanok, melyek ma már fel sem merülhetnek."

Turi továbbá azt írja, elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek vitathatóak, de akkor ezek vezettek a sikerhez és mára megváltoztak, és egyes módszereket elvetettek. Különösen igaz ez a 2013 utáni időszakra, "mikor a körülmények változása a nevelési módszerekre nézve már a jogi környezet változását is magával hozta" - magyarázta levelében a mesteredző.

Azt írja, hogy ügyében az "írástudók buzgalmából" előbb megszületett az ítélet, mint a vádirat, így ennek hatására:

"A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottság elnöki posztjáról a mai naptól végérvényesen lemondok!"

Turi a levélben bocsánatot kér mindazoktól, akiket akarva akaratlanul az elmúlt évtizedekben megbántott.

Továbbá azt határozottan kijelentette, hogy aki úgy érzi, hogy sérelem érte, az forduljon a hatóságokhoz:

"Ugyanis nem védekezhetek olyan, évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjain megjelentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most akár évtizedekkel később visszamenőlegesen, már egy más korban értékelést" - írja levelében.

Turi a levélben kijelenti, hogy a sajtó rendelkezésére csak az esetlegesen meginduló jogi eljárások lezárta után áll majd, addig nem, ezen felül a szövetségnek megköszöni az eddigi közös munkát.