Rémisztő dolgot közölt a WHO a koronavírus omikron variánsáról: "Veszélyes alábecsülni a vírust"

Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis -
omikron variáns WHO COVID-19 omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig nem látott gyorsasággal terjed a koronavírus omikron variánsa - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amelynek becslése szerint a mutáns immár a világ országainak többségében jelen van.

"Hetvenhét ország jelzett eddig omikron-eseteket, de valójában a koronavírus e változata feltehetően a legtöbb országban jelen van, még ha egyelőre nem is azonosították. Az omikron minden korábbi vírusváltozatnál gyorsabban terjed" - jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján a WHO főigazgatója.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt is kijelentette, hogy a védőoltások hatékonysága az új mutánssal szemben kis mértékben csökkent a Covid-19 betegség súlyos formáival és a halálozással szemben, és általában csökkent az enyhébb lefolyású betegség vagy a fertőzés esetében.

Illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Nikolas Kokovlis/NurPhoto/Nikolas Kokovlis


"Az omikron megjelenése egyes országokat arra késztetett, hogy a teljes felnőtt lakosságra kiterjesszék a Covid-19 elleni emlékeztető oltási programokat, még akkor is, ha nincs bizonyíték az emlékeztető oltások hatékonyságára ezzel a variánssal szemben" - tette hozzá az online sajtótájékoztatón Tedrosz Adhenom Gebrejeszusz.
"A WHO aggódik amiatt, hogy az ilyen programok következtében megismétlődik a Covid-19 elleni vakcina felhalmozása, mint ahogyan ez az idén megtörtént, és súlyosbodik az egyenlőtlenség (...) Nagyon világosan szeretnék fogalmazni: a WHO nem az emlékeztető oltásokat ellenzi, hanem az oltási egyenlőtlenséget" - szögezte le.

A főigazgató szerint az emberek tévesen gondolják, hogy az omikron közepes megbetegedést okoz, és szerinte az új variáns túlterhelheti a felkészületlen egészségügyi rendszereket.
"Már korábban megtanultuk, hogy veszélyes alábecsülni a vírust" - mondta. "Még ha az omikron kevésbé súlyos megbetegedéseket vált is ki, a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése ismét összeomláshoz vezethet" - figyelmeztetett.

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetének főigazgatója hangsúlyozta, hogy önmagában az oltások egyetlen országot sem vezetnek ki a válságból, így más eszközökre, a maszkviselésre, a zsúfolt helyek elkerülésére, a rendszeres szellőztetésre és a kézmosásra is szükség van a vírus terjedésének akadályozására.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.