Megmentette társa életét a hős rendőrnő, amikor Újpesten egy őrült késsel támadt a rendőrre. Szarvas Erika máig hallja a támadó hangját. 

Két rendőrre támadt 2020 decemberében egy férfi Újpesten, az egyiküket súlyosan megsebesítette. Szarvas Erika több lövést is leadott a támadóra, ezzel mentette meg társa, Lingvai Péter életét. Mindketten pontosan emlékeznek arra, mi és hogyan történt azon a napon.

Újpesten, a Kassai utca egyik társasházában többször megszúrták az egyik rendőrtisztet. A rendőrnő társa lelőtte a támadót.Fotó: Koncz Márton - Origo

Röviddel azután, hogy felvették a szolgálatot, csendháborítás miatt kellett a társasházba vonulniuk. Nem tűnt veszélyesnek, ezért vonultak ki csak ketten, de amint odaértek, rögtön agresszívvá vált. 

Amikor meghallottam a támadó hangját, azt hittem, hogy egy macska nyávog" - mondta a Borsnak Erika. A férfi ekkor egy sarokban guggolt, Lingvai Péter rendőr pedig tudta, hogy rögtön meg kell bilincselniük. "Próbáltam a földön tartani. Sikerült megragadnom az egyik karját, amit igyekeztem Erika felé nyújtani, hogy rá tudja helyezni a bilincset. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy a drogoktól hatalmas energiája volt. Engem is sikerült kibillentenie az egyensúlyomból, és mivel csak a fél karján volt bilincs, valahogy sikerült elővennie a nála levő, nagy pengéjű kést" - mondta Péter, a támadó pedig azonnal szúrt. 

"Muszáj volt tennem valamit, tizedmásodpercek alatt kellett döntenem! Gyakran eszembe jut, ahogy a támadás közben hörög" - idézte fel a történteket Erika. "Igaz, hogy elvett egy életet, de egy másikat, az enyémet megmentette. Erikának köszönhetem, hogy élek" - mondta Péter, aki arra is emlékezett, hogy a késelés után az utcán hívta fel édesanyját. "Azt mondtam, »Anya, ne ijedj meg, de meg fogok halni«" - idézte fel az esetet Péter.