omikron variáns vakcina Merkely Béla covid omikron ötödik hullám koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás ad - közölte a Semmelweis Egyetem rektora pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla azt mondta: elindult az ötödik hullám, amelyet az omikron variáns okoz. Az omikron fertőzőképessége miatt több tízezres esetszámokra lehet számítani, de az oltottaknál csak enyhe, felső légúti megbetegedést - orrfolyást, torokfájást, fejfájást, egy-két napig lázat - okoz. Az oltatlanok esetében nőhet a kórházba kerülők száma, de arányaiban valószínűleg alacsonyabb lesz a súlyos esetek száma, mint a harmadik, negyedik hullámban.

A szakember az M1 aktuális csatornán felhívta a figyelmet arra, hogy a médiában megjelenő hamis hírek jelentősen rontják az oltási aktivitást, így növelik az esetszámokat és a halálozás valószínűségét, ezért csak hiteles forrásból szabad tájékozódni.

December végén Wikonkál Norbert, a Honvédkórház főigazgatója is azt nyilatkozta, hogy a küszöbön áll az újabb hullám kitörése, és hangsúlyozta, hogy a cél továbbra is a lapos járványgörbe.

Merkely Béla: "Az omikron variáns nagyon könnyen fertőz, ezért teljes védelmet csak a harmadik oltás ad" Fotó: Polyák Attila - Origo
Rusvai Miklós elárulta, mikor érhetjük el végre a nyájimmunitásthttps://www.life.hu/hirek/20220106-rusvai-miklos-elarulta-mikor-erhetjuk-el-vegre-a-nyajimmunitast.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.