Az immunológus figyelmeztet: teljesen ellenálló koronavírus-változat fog kialakulni

Forrás: -- -
vakcina immunológus járvány oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Georgetown Egyetem professzora, Mark Dybul elmondta, hogy szerinte meg fognak jelenni olyan vírusváltozatok, amelyek egyre ellenállóbbá válnak a jelenlegi vakcinákkal szemben.

Mark Dybul, a Georgetown Egyetem professzora és immunológusa, az Enochian BioSciences vezérigazgatója szerint az omikron már legalább részben vakcinarezisztens változat, ami azt jelenti, hogy képes elkerülni az oltások adta védelmet. Emellett viszont nem szabad elfelejteni, hogy a vakcinák így is nagy védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedések ellen.

Omikron Forrás: --

"Lesznek olyan vírusváltozatok, amelyek egyre ellenállóbbá válnak a jelenlegi vakcinákkal szemben. A kérdés az, hogy ez milyen sebességgel fog megtörténni" - mondta az immunológus a Fortune magazinnak adott interjújában. Elmondta, hogy arra számít, 2022 márciusa és májusa között fog megjelenni egy teljesen ellenálló koronavírus-változat.

Ekkor szerinte a korábbinál még nagyobb szerepe lesz a maszkviselésnek, a társadalmi távolságtartásnak és az általános higiéniai szabályok betartásának is.

A szakember beszélt az omikron fertőzőképességéről is: az Egyesült Államokban bejelentett Covid–19-es esetek aránya 12,6 százalékról 73,2 százalékra nőtt december 18-ra. Véleménye szerint New York városának 60-70 százaléka fertőzött lehet.

Azt viszont még mindig nehéz megmondani, hogy az omikron mennyire okozhat súlyos járványhullámot. Azt lehet tudni, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinái kevébé hatékonyak a fertőzés megelőzésében, de a súlyos megbetegedés elkerülésében azok.

"Az emberek nagyon megbetegednek, akárcsak a delta-variáns esetében, csak nem kerülnek kórházba. Voltak azonban olyanok, akik két hónapig kimerültségre panaszkodtak. Ez történik az omikronnál is" - nyilatkozta Dybul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.