Életbe lépett a vörös kód: durva, ami hétvégén vár az országra

Fotó: Hajdú D. András [origo] -
hideg időjárás vörös kód tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már tegnap és ma hajnalban is sok helyen -10 vagy az alatti volt a hőmérséklet, és a hétvégén még hidegebb várható. Életbe lépett a vörös kód, ami arra figyelmeztet, hogy senkit ne hagyjunk az utcán éjszakázni, ugyanis az most életveszélyes. 

Az emberi erőforrások minisztere tegnaptól tette kötelezővé az északi és dél-alföldi szociális intézmények számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Az egyelőre hétfő 20 óráig érvényben lévő intézkedés oka, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fok alá esik a hőmérséklet. A hajléktalanszállókon van szabad hely az érintettek számára, országosan a hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága jelenleg 76, míg a fővárosban 68 százalékos. Azok, akik a hideg miatt bajba jutott emberrel találkoznak, a kormany.hu–n, illetve a közösségi média kormányzati oldalán található illetékes diszpécserszolgálatot hívhatják.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az Orpheus Állatvédő Egyesület pedig arra figyelmeztet, hogy a nagy hidegben az állatokról is másképp kell gondoskodni. Fontos a szélvédett kuckó, a kalóriadús étel és a langyos víz - idézi a Metropol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.