Több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül a rendkívüli erősségű szélvihar miatt

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Vihar hadművelet vihar Pusztító időjárás szélvihar Szél tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint ötvenezer háztartás maradt vasárnap délben áram nélkül Csehországban a rendkívüli erősségű szélvihar miatt, amely az éjjeli óráktól kezdve söpört végig az országon - jelentette a cseh közszolgálati rádió.

A megsérült, leszakadt vezetékek kijavítását legkésőbb hétfő reggelre ígérik az áramszolgáltatók.

A szélvihar a Prágától 20 kilométerre nyugatra fekvő Kladnóban egy ipari központban egy nagyobb, öt méter magas falat is ledöntött, egy ember meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült.

A dél-morvaországi Breclav közelében a sínekre dőlt fák miatt kisiklott egy személyvonat, amelyben több tucatnyi ember utazott. Sérülés nem történt, az utasokat tűzoltók szabadították ki a vonatból és szállították el a helyszínről.
A kidőlt fák, villanyoszlopok és a havazás következtében síkos utak számos helyen akadályozzák a közúti forgalmat és a helyi vasúti közlekedést. A szokásosnál több baleset is történt, de súlyosabb következmények nélkül - olvasható a rendőrség közleményében.

A szélvihar több helyen - például Prága egyes kerületeiben, Ústí nad Labemben - elérte az óránkénti 90 kilométeres sebességet is.

A lengyel határ mentén elterülő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán (Snezka) kora reggel a meteorológusok óránkénti 185 kilométer sebességet mértek, a hegység más csúcsain 145 kilométeres óránkénti szélsebességet regisztráltak.

A meteorológusok előrejelzése szerint a szélvihar a vasárnap késő esti órákban szűnik meg Csehország területén -írja az MTI.

Képünk illusztráció. Fotó: Polyák Attila - Origo
Riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat: erre készülj!https://www.life.hu/hirek/20220130-idojaras-masodfoku-riasztast-adott-ki-az-eros-szel-miatt-a-meteorologiai-szolgalat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.