Újabb fontos dolog derült ki a koronavírus terjedéséről: erre senki nem számított

Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str -
járvány COVID-19 koronavírus vírus terjedés megfertőződés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy norvég tanulmány azt bizonyítja, hogy az új típusú koronavírus már hetekkel a hivatalosan feljegyzett első esetek előtt jelen volt Európában.

Ugye mindenki emlékszik még arra, amikor 2020 év elején mindenki arról beszélt, hogy megjelent Kínában egy korábban ismeretlen, tüdőgyulladást okozó vírus? Nos, bár akkor még csak 60 fertőzöttről tudtak Vuhanban, nem sokkal később Kínán kívül is több beteget regisztráltak.

Az első európai esetet 2020 január 24-én jegyezték fel Franciaországban, májusban pedig kiderült, hogy egy másik francia beteg lehet az első európai fertőzött, ugyanis a kórokozót kimutatták egy 2019. decemberi vérmintában.

Egy új norvég tanulmány azt állítja, hogy még december 27-nél is korábban jelent meg a koronavírus Európában: december 12-én egy várandós nő vérmintájában már kimutatták az új típusú koronavírust.

A tudósok úgy vélik, a kismama már 2019 novemberében elkaphatta a koronavírust. Rajta kívül további három terhes nőnek volt olyan mintája, ami az "első" franciaországi eset diagnosztizálása előtt pozitív eredményt mutatott.

Forrás: NurPhoto via AFP/Vladimir Sindeyeve/NurPhoto/Str

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.