Borzalmas! Medúzacsípésbe halt bele egy kamasz a tengerparton

halál gyász Ausztrália medúzacsípés tengerpart kamasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Medúzacsípés okozta egy 14 éves fiú halálát a queenslandi Eimeo tengerparton, Mackay közelében.

Mark Angelo Ligmayót, aki a közelmúltban költözött édesanyjával és húgával a Fülöp-szigetekről Ausztráliába, egy halálos mérgű kockamedúza (Chironex fleckeri) csípte meg, amelyet tengeri darázsként is emlegetnek. A kockamedúza a világ legmérgezőbb tengeri állatai közé tartozik - írta a The Guardian című brit napilap.

Az elmúlt 16 évben ez volt a második medúzacsípés okozta haláleset a környéken, miután tavaly februárban egy 17 éves fiú halálát okozta a medúza mérge Bamaga mellett, Queensland északi részén.
A 14 éves fiú a derékmagasságú vízben fürdött, amikor a csípés érte. A gyerek a két méter hosszú medúzacsápokba gabalyodva rohant ki a vízből.

Kockamedúza Forrás: Guido Gautsch/commons.wikimedia.org

A vízimentők azonnal a segítségére siettek, ecettel lefejtették róla a csápokat, de nem tudták megmenteni: a fiú a kórházba szállítást követően meghalt.

Az áttetsző testű, négysarkú ernyővel rendelkező kockamedúza csápjai akár három méter hosszúak is lehetnek. A csápokat méreggel teli nematociszták borítják, amelyek erős fájdalmat okoznak. A csápok gyakran az áldozatra tapadnak, de ecettel eltávolíthatók. A csípések néhány percen belül bénulást, szívmegállást és halált okozhatnak.

A kockamedúzák különösen a melegebb hónapokban jelentenek nagy veszélyt az Észak-Queensland vizeiben fürdőzőkre. Legkevesebb 70 ember halálát okozhatták kockamedúzák csak az ausztráliai vizekben az 1880-as évek, a feljegyzések kezdete óta, de a mérges medúza másutt is szedi áldozatait.

A leggyakoribb tengerparti sérülés a medúzacsípés, ezt kell tenned, ha veled is megtörténik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.