"Személyes jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését" - Kijevbe hívták Ferenc pápát

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami -
Orosz-ukrán háború Ferenc pápa orosz ukrán háború Kijev
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felkérte Ferenc pápát az ukrán főváros polgármestere, hogy a jelenlegi körülmények ellenére látogasson el oda, mivel a jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését és a béke megteremtését.

Vitalij Klicskónak a pápához intézett levelét megelőzően a katolikus egyházfő meghívást kapott az ukrán görögkatolikus egyház vezetőjétől és Ukrajna vatikáni nagykövetétől is.
"Reméljük, hogy a személyes jelenléte lehetővé teszi emberéletek megmentését és a béke megteremtését a városunkban, országunkban és azon túl" - írta Klicsko.

Amennyiben a látogatás nem lehetséges, a polgármester élő vagy felvett videofelvételt javasolt, amelyen a pápán kívül megszólalna Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.
"Felkérjük önt, mint egyházi vezetőt, tanúsítson együttérzést, álljon az ukrán nép mellett a békére való felhívás terjesztésével" - áll a levélben.

Szvjatoszlav Sevcsuk, az ukrajnai görögkatolikus egyház feje és Andrij Juras, Ukrajnának az Apostoli Szentszékhez akkreditált nagykövete a múlt hónapban külön-külön hívták meg a pápát, még a háború kitörése előtt.

A Vatikán közleményében megismételte a pápa szavait, aki implicite visszautasította Moszkvának az invázióra adott indoklását.
"A gyermekek, ártatlanok és védtelen civilek barbár legyilkolásának nincs semmilyen stratégiai értelme. Az elfogadhatatlan fegyveres agressziót egyszerűen le kell állítani, mielőtt temetővé változtatja a városokat" - mondta az Úrangyala imádság után mondott beszédében vasárnap a pápa.

Moszkva szerint az általa "különleges hadműveletnek" nevezett katonai akció nem területfoglalást, hanem a szomszédos ország "demilitarizálását" és "nácitlanítását" célozza. A pápa március 6-án implicite elutasította ezt a kifejezést, mondván, hogy ez nem lehet "csak katonai műveletnek", tekinteni, "ez háború, amely könny- és véráradatot indított el".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.