Az ismert járványügyi szakértő szerint ősztől megint szigorításokra kell számítani

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann / Sven Simon -
COVID-19 szigorítás koronavírus Németország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden korábbinál magasabbra, 300 ezer fölé emelkedett az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a csütörtökön közölt adatok szerint. Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő szerint évekig tarthat még, mire a SARS-CoV-2 okozta betegség besimul a megszokott légúti betegségek közé.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) kimutatása alapján az utóbbi 24 órában 318 387 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A napi új esetek száma először lépte át a 300 ezres határt. Egy hete 294 931 fertőződést regisztráltak.

A vírus omikron nevű változatának szétterjedésével az év elején megindult ötödik járványhullám több tényező összhatásaként erősödött fel szakértők szerint. A legfontosabb, hogy a járványügyi korlátozások többségét fokozatosan visszavonták, így az alapvető fertőzésvédelmi óvintézkedéseken - közösségi maszkviselés, társas távolságtartás - kívül szinte semmi nem gátolja a vírus terjedését.
Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten - a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője - szerint a hullám húsvét után, április közepétől enyhülhet. Nyáron várhatóan viszonylag enyhe korlátozásokkal is ellenőrzés alatt lehet majd tartani a járványt, ősztől viszont ismét szigorításokra lehet szükség, és évekig tarthat még, mire a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) besimul a megszokott légúti betegségek közé - fejtette ki a szakember a Die Zeit című hetilap csütörtökön megjelent számában.

Németországot az ötödik hullám erősödésével együtt az is sújtja, hogy lassul az oltási kampány. A csütörtöki adatok szerint az utóbbi hét napon átlagosan 52 ezer oltást adtak be naponta. Ez a szám a hónap elején még 80 ezer körül volt, az év elején pedig többször az egymilliót is elérte.

A Covid-19 elleni teljes oltást csütörtökig a lakosság 75,9 százaléka - 63,1 millió ember - szerezte meg. Teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 58,4 százaléka - 48,6 millió ember - kapott. Az oltatlanok 19,5 millióan vannak, a lakosság 23,5 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek számára egyelőre nincs oltóanyag.

A koronavírus újabb mutációja is terjed, a deltakron először Cipruson tűnt fel, mostanra azonban már több országban azonosították. Rusvai Miklós elárulta, kell-e tartanunk ettől a változattól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.