Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, sodródó aknát észleltek hétfő reggel Románia területi vizein a Fekete-tengeren, ezért a térségbe küldték a Viceamiral Constantin Balescu aknászhajót, hogy begyűjtse és hatástalanítsa a robbanószerkezetet. A román haditengerészet később közölte, hogy az aknát megtalálták, beazonosították, majd a búvárok robbanószerkezetet erősítettek rá és felrobbantották.

Az aknát az Olimpus 1 halászhajó vette észre 72 kilométerre a Midia-foktól, amely Konstancától 15 kilométernyire északra, a Duna - Fekete-tenger csatorna északi ágának torkolatánál található. A tájékoztatást követően a haditengerészet parancsnoksága riasztotta az aknászhajót, amely - fedélzetén aknabegyűjtésre kiképzett búváregységgel - azonnal a szerkezet felkutatására indult. A román haditengerészet később közölte, hogy az aknát megtalálták, beazonosították, majd a búvárok robbanószerkezetet erősítettek rá és felrobbantották.

Forrás: Twitter

 A közzétett fotókon gömb alakú rozsdás vasszerkezet látható tüskeszerű nyúlványokkal, számokból és cirill betűkből álló felirattal. A Pro TV kereskedelmi televízió a védelmi minisztériumtól megtudta, hogy 172 kilogrammos YaM típusú, 20 kilogrammos robbanótöltettel rendelkező tengeri aknáról van szó. A román aknászhajó a feladat elvégzése után a térségben folytatta a járőrözést, további elsodródott robbanószerkezetek után kutatva. Szombaton Törökország ideiglenesen lezárta a teherforgalmat a Boszporuszon, hogy begyűjtsön és megvizsgáljon egy úszó tárgyat, amelyről azt feltételezte: az ukrajnai partokról elszabadult tengeri akna.

Miután az aknát hatástalanították, a forgalom délután újraindult. A román haditengerészet már múlt hétfőn is járőrözni küldte aknászhajóját, miután az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) március 19-én azt közölte, hogy az ukrán haditengerészet elaknásította Odessza, Ocsakiv, Csornomorszk és Pivdennyi kikötőjét. Az FSZB szerint a több, mint 420 tengeri aknából néhány elszabadult a vihar miatt, és fenyegeti a fekete-tengeri hajózást. Az ukrán fél az oroszokat vádolta a tengeri aknák elhelyezésével.

Az orosz-ukrán háborúról szóló cikkeinket ITT olvashatod.