Egy friss tanulmány szerint a negyedik oltás négyszer annyira véd, mint a harmadik

Forrás: Shutterstock -
harmadik oltás covid oltás negyedik oltás koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kemenesi Gábor virológus összefoglalta, mit lehet tudni a koronavírus elleni negyedik oltásról, és arról is beszélt, hatékonyabb-e, mint a három.

Kemenesi három különböző külföldi kutatás alapján foglalta össze, eddig mit lehet tudni a negyedik oltásról. A virológus elmondta, hogy egyelőre a negyedik oltás hatásosságáról három tanulmány áll rendelkezésre, ám továbbra sincs kellő információ arról, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt a negyedik dózis.

-mondta Kemenesi a Ripostnak, majd így folytatatta:

„Azt mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű protektív immunitás a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani. A vizsgálatok egészségügyi dolgozók és a 60 év feletti korosztály körében történtek. Egészségügyi dolgozók körében (itt az átlag populációhoz képest magasabb a vírusnak való kitettség), csupán mérsékelt javulást jelentett a tünetekkel járó megfertőződéssel szemben."

Forrás: Shutterstock

A szakember arról is beszélt, hogy a 60 év felettiek körében a három dózishoz képest négyszeres növekedést mutatott a súlyos megbetegedés elleni védelmi szint, halálozási viszonylatban pedig 78% csökkenést jelentett a négy dózis a háromhoz képest.

A virológus hangsúlyozza, hogy jelen körülmények között a három dózis számít alap-immunizációnak, és a dominánsan terjedő Omicron esetében csak a három vakcina nyújt kellő védelmet. Kemenesi mindenkit arra kér, hogy aki még nem tette, vegye fel a harmadik oltást is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.