Egy olyan, kialakulóban lévő, óriásméretű gázbolygót fedeztek fel, amely nagyon hasonlít a Jupiterre. Felvételt is készítettek róla.

Egy új kutatás során ausztrál tudósok egy forró, Jupiterhez hasonló gázóriást fedeztek fel, ami egy csillag körül formálódik, a Földtől körülbelül 500 fényévnyire, a Naprendszeren kívül. A kialakulóban lévő gázbolygó izzási hőmérséklete akár 2000 Celsius fok is lehet, körülötte pedig por és gáz vastag örvénye látható.

Forrás: Pixabay/BlenderTimer

A Sydney-i Egyetem asztrofizikusa, Peter Tuthill és kutatótársa, Barnaby Norris azt mondta: „Rendkívül izgalmas. Évek óta reméljük, hogy rátalálunk egy kialakulóban lévő fiatal bolygóra. Óriási kihívás volt, mivel a bolygó hihetetlenül halvány és rendkívül messze van. A nagy kérdés az volt, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy születőben lévő bolygót látunk, nem pedig egy különösen sűrű porcsomót" – magyarázta Norris, majd hozzátette: „A megoldás kulcsa, hogy a bolygó a gyors, erőteljes kialakulási folyamat energiája miatt vörösen izzik. A különböző színekben készült képeket összehasonlítva sikerült észrevennünk az árulkodó izzást" - derült ki a Conversation című online tudományos portálról.