Hatalmas felfedezés: A Jupiterhez hasonló bolygót találtak

Forrás: Pixabay/BlenderTimer -
tudomány ausztrál bolygó felfedezés Jupiter tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy olyan, kialakulóban lévő, óriásméretű gázbolygót fedeztek fel, amely nagyon hasonlít a Jupiterre. Felvételt is készítettek róla.

Egy új kutatás során ausztrál tudósok egy forró, Jupiterhez hasonló gázóriást fedeztek fel, ami egy csillag körül formálódik, a Földtől körülbelül 500 fényévnyire, a Naprendszeren kívül. A kialakulóban lévő gázbolygó izzási hőmérséklete akár 2000 Celsius fok is lehet, körülötte pedig por és gáz vastag örvénye látható.

Forrás: Pixabay/BlenderTimer

A Sydney-i Egyetem asztrofizikusa, Peter Tuthill és kutatótársa, Barnaby Norris azt mondta: „Rendkívül izgalmas. Évek óta reméljük, hogy rátalálunk egy kialakulóban lévő fiatal bolygóra. Óriási kihívás volt, mivel a bolygó hihetetlenül halvány és rendkívül messze van. A nagy kérdés az volt, hogyan lehetünk biztosak abban, hogy születőben lévő bolygót látunk, nem pedig egy különösen sűrű porcsomót" – magyarázta Norris, majd hozzátette: „A megoldás kulcsa, hogy a bolygó a gyors, erőteljes kialakulási folyamat energiája miatt vörösen izzik. A különböző színekben készült képeket összehasonlítva sikerült észrevennünk az árulkodó izzást" - derült ki a Conversation című online tudományos portálról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.