Megvan az ítélet: ennyire büntették a Rust című westernt készítő céget

Fotó / Celebrity Gig -
Rust (film) Alec Baldwin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kiszabható legmagasabb, 137 ezer dolláros pénzbírsággal sújtotta az amerikai Új-Mexikó állam a Rust című westernt készítő céget a munkavédelmi előírások durva megszegése miatt. A film forgatása közben tavaly októberben Alec Baldwin hollywoodi sztár véletlenül agyonlőtte a stáb egyik tagját, Halyna Hutchins operatőrt.

Az új-mexikói Foglalkozásegészségügyi és -biztonsági Hivatal szerdai közleménye szerint a Rust Movie Productions cégnél figyelmen kívül hagyták a szövetségi munkavédelmi előírásokat, különös tekintettel a lőfegyver használatával járó kockázatokat.

Fotó / Celebrity Gig

A hatóság jelentése megerősíti, hogy a nagy kaliberű revolvert, amellyel Baldwin lelőtte az operatőrt és megsebesítette Joel Souza rendezőt, anélkül adta a színész kezébe David Halls rendezőasszisztens, hogy a fegyver megtöltése közben vagy után konzultált volna a helyszínen lévő fegyverszakértőkkel. Felróják neki azt is, hogy biztonsági koordinátorként semmit sem tett a nagyobb biztonság érdekében, amikor a végzetes lövést megelőzően két alkalommal is elsült véletlenül egy-egy lőfegyver a forgatáson.

A vizsgálat szerint a produkció menedzserei nem adtak elég pénzt arra, hogy a forgatáson használt fegyvereket kellően ellenőrizzék, és figyelmen kívül hagyták az aggodalmakat, amelyeket a tragédia előtt véletlenül leadott lövések váltottak ki.

A munkavédelmi vizsgálattól függetlenül büntetőeljárás is folyik az ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.