Adathalász csalók hozták létre azt a weboldalt, ami súlyosan megkárosíthatja a gyanútlan és óvatlan számlatulajdonosokat. Az egyik vezető bankszolgáltató ezért közleményt adott ki az ügyben.

Március végével egyesült a Budapest Bank és az MKB Bank. A fúziót használják ürügyként azok a csalók, akik üzenetben kérik a két megnevezett bank ügyfeleit, hogy az átállás miatt adják meg személyes-, valamint számlaadataikat – közölte a hírt az MTI-vel a Magyar Bankholding.

Az adathalászok jellemzően hamis e-mail üzenetben, a bank nevében keresik meg a számlatulajdonosokat. A vállalat arra kéri a Budapest Bank és az MKB Bank ügyfeleit, hogy soha, semmilyen körülmények között ne adják meg banki azonosítóikat, jelszavaikat, számlaadataikat e-mailben.

Fotó / 123RF

A csalók jellemzően arra kérik az ügyfeleket, hogy az általuk megadott linken jelentkezzenek be az internetbank fiókjukba, és ott adják meg az adataikat. Az e-mailekben található internetes oldalra vezető link megtévesztésig hasonlít a bank internetbankjának hivatalos bejelentkező felületére. A jelszavak és kódok így a csalók birtokába kerülhetnek, amelyeket felhasználhatnak banki tranzakciók kezdeményezéséhez – írja az MTI.

A közleményben felhívták a figyelmet: az MKB Bank sosem kéri az ügyfeleit az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésére hivatkozva, hogy az emailben szereplő linken keresztül lépjenek be az internetbankba. Fontos, hogy minden belépés az MKB Bank oldaláról történjen.

A személyes adataink védelme kiemelten fontos most, hogy szinte minden tranzakciót az interneten keresztül bonyolítunk. A vásárlásaink zömét a neten intézzük, ezért érdemes minden esetben körültekintőnek lenni. Hogyan vásárolj biztonságosan a neten? Itt van néhány tipp hozzá.