A WHO szerint a koronavírus halálos áldozatainak száma megközelíti a 15 milliót

Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq -
WHO COVID-19 halottak száma koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a koronavírus-járvány halálos áldozatainak tényleges száma megközelíti a 15 milliót - derül ki a csütörtökön Genfben kiadott friss WHO-jelentésből.

A világszervezet tagországaiban hivatalosan bejegyzett halálos áldozatok száma körülbelül 6,2 millió. A becslésben azonban a WHO ezt kiegészítette azon elhunytak számával, akik a koronavírusos fertőződés előtt már más súlyos betegségekben szenvedtek, de az egészségügyi ellátórendszerek túlterheltsége miatt nem kapták meg időben a megfelelő ellátást, illetve hivatalosan más betegségben haltak meg, de koronavírusra nem is tesztelték őket.

Ezekre a tapasztalatokra reagálva a WHO arról is nyilatkozott: több erőforrásra volna szükség ahhoz, hogy az életmentő beavatkozásokat a jövőben ne kelljen elhalasztani egy hasonló egészségügyi válság esetén.

A világszervezet beszámolt arról is, hogy szakértőik bizonyos mértékű csökkenésre lettek figyelmesek a balesetek okozta elhalálozások számában. Ezt szerintük az magyarázza, hogy a koronavírus-járvány által bevezetett intézkedések következtében többen dolgoztak otthonról, ezáltal kevesebb munkahelyi és közúti baleset történt.

A WHO becsléseihez hasonló számokat közölt a Seattle-ben található Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet (IHME). Az amerikai intézet 2021 végéig 15,4 millióra tette a koronavírus-járvány halálos áldozatainak számát.

Egy friss kutatás megcáfolja azt az állítást, hogy az omikron variáns gyengébb megbetegedést okoz. Az eredemények szerint azonban nincs számottevő eltérés a koronavírus különböző variánsai között, mindegyik ugyanúgy fertőz és ugyanúgy okozhat komoly megbetegedést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.