Az utóbbi időben számtalan termék esetében talált hibát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az elmúlt hetekben több Kinder-terméket, lisztet, szalámit, fagyasztott zöldséget és disznósajtot is kivontak a forgalomból, most pedig a kedvenc túródesszertek vizsgálata során találtak szabálytalanságokat.

A Nébih időről időre megvizsgálja és rangsorba állítja a boltok polcain fellelhető legnépszerűbb élelmiszertípusokat. A legfrissebb tesztjük során a Szupermenta csapata a túrórudakat vette górcső alá, és hat desszertkészítmény esetében olyan hibákat találtak, hogy eljárást is kellett indítaniuk.

A Szupermenta összesen 22 kakaós bevonatú, natúr desszertkészítményt vizsgált, melyeket 5 magyar gyártó állított elő. Bár a külsejüket tekintve mind hasonlóak, összetételüket illetően jelentősen különböznek a finomságok. Éppen ezért a tesztben végül 15 túródesszert és 7 tejalapú desszertkészítmény termék szerepelt – írják a honlapon.

Forrás: Zirig Árpád

Nemcsak a zsűriztetők, hanem a szakemberek is megvizsgálták a termékeket a laboratóriumokban.

A mikrobiológiai vizsgálatokon túl ellenőrizték – többek között – a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát is. Három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket, emiatt a termékek gyártójának élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Négy terméknél akadtak jelölési hibák. Gond volt többek között a tápértékjelöléssel, valamint az összetett összetevők feltüntetésével. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki. A bírságok összege együttesen mintegy 800.000 forint – írják a Nébih közleményében.