Majomhimlő: először beszélt magyar fertőzött a tapasztalatairól

betegség majomhimlő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban eddig öt majomhimlős beteget regisztráltak, közülük egy, aki nemrég tért vissza berlini útjáról, készséggel számolt be a sajtónak a kór sajátosságairól.

A Sándor álnéven nyilatkozó férfi belázasodott, és bár testhőmérséklete egyszer sem ment 38 fok fölé, ez az állapot öt napig fennállt nála. Fájt a feje, az izmai, elmondása alapján úgy érezte magát, mint egy mozgáskorlátozott öregember, s a lágyéki nyirokcsomói is begyulladtak.

Forrás: Twitter / Updatednews

– magyarázta a Blikknek a harmincas éveiben járó férfi, aki hozzátette, hogy a betegséget bárki elkaphatja, de azok a legveszélyeztetettebbek, akik gyakran váltogatják a partnereiket. A kór mindenféle testnedvvel terjed, azaz a szex minden formája, a csókolózás, szerencsétlen esetben még egy tüsszentés is potenciális veszélyt jelent.

Amikor Sándor eljutott a bőrgyógyászatra, az orvosnő három helyről vett tőle mintát, s mindhárom pozitív eredményt hozott. A rendelésen azt tanácsolták neki, hogy két-négy hétre izolálja magát, illetve kerülje a szoros emberi kontakust. Mivel kifejezetten a majomhimlő ellen még nem létezik sem vakcina, sem gyógyszer, egyelőre csak ezt a megoldást lehet alkalmazni, bár, mint azt Szlávik János infektológus nemrég kifejtette: a feketehimlő elleni oltás a majomhimlő ellen is hatásosnak bizonyult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.