Ennyi diák táborozik a nyáron magyar erdőkben

Fotó: Csaba Gasparik/funside.hu -
természet Nyár tábor erdő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A héten tizenkét útvonalon elindultak az erdei vándortáborok, amelyekben hétezer általános iskolás és középiskolai diák ismerkedik meg a környezettudatos életmóddal - közölte a szervező Országos Erdészeti Egyesület.

A közlemény szerint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ által kezdeményezett és támogatott erdei vándortáborok küldetése, hogy minél több fiatal szerezhessen ismereteket és tapasztalatot a magyar erdőkről. Az állami erdőgazdaságok közreműködésével szervezett, egyhetes táborokban a fiatalok megismerkednek a környezettudatos életmóddal is.

A pedagógusok által kísért, 20-40 tagú csapatok közül az elsők a héten indultak el, az utolsók pedig augusztus 19-én érnek majd a 70-100 kilométeres túra végére. Ebben a szezonban már 36, állami erdőgazdaságok által biztosított táborhelyet használnak a diákok, ezek között erdei kulcsosházak és nomád helyszínek egyaránt megtalálhatók.

Idén a MÁV és a GYSEV 90 százalékos kedvezményt ad a tábor útvonalaihoz vezető járatokon.
Ebben az évben már a Balaton-felvidékre is érkeznek felső tagozatos és középiskolás diákok:

Hétezer diák táborozik a nyáron magyar erdőkben Fotó: Csaba Gasparik/funside.hu

Monostorapátin, Bakonyszentjakabon és Monoszlón keresztül jutnak el Zánkára. Így az erdei vándortáborok szinte az ország minden hegy- és dombvidéki területét lefedik, hiszen a Pilisben, a Börzsönyben, a Bakonyban, a Zemplénben, a Bükkben, a Mátrában, a Mecsekben, a Zselicben, a Vértesben, a Vasi-hegyháton, Dél-Zalában és most már a Balaton-felvidéken is futnak útvonalak.

A 2017-ben indított Erdei Vándortábor Program öt útvonallal kezdte meg működését, ez mostanra tizenkettőre nőtt - írták.

A táborozás tematikája az állami erdőgazdaságok erdei iskoláinak módszertanára épül, amely testközelből ismerteti meg az erdők értékeit és sok helyen bepillantást ad a fenntartható gazdálkodás gyakorlatába is. Emellett a diákokat tudatos víz- és energiahasználatra nevelik.

Megtanulják, hogyan lehet környezetkímélő módon táborozni, minimálisra csökkenteni a műanyag használatát, a vízfogyasztást, a nomád táborhelyeken pedig áram nélkül töltik idejüket - olvasható a közleményben.

Másodszorra szervezik meg a Vándortábor Program túratípusait - vagyis az erdei mellett a vízi-, a kerékpáros- és a zarándoktáborokat - valamint az azok teljes közösségét összefogó Vándor Viadalt, amelynek során a Karancs-Medves térségében négyfős csapatok mérik össze tudásukat fizikai és logikai feladatok megoldásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.