Koronavírus: több mint húsz százalékkal emelkedett múlt héten a fertőzöttek száma, maszkviselést javasolnak Romániában

Forrás: Shutterstock -
Románia koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Romániában több mint húsz százalékkal emelkedett egy hét alatt az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki az egészségügyi minisztérium heti összesítéséből, amit hétfőn tettek közzé.

Június 13-19. között 2609 esetet jegyeztek fel az előző heti 2112-höz képest, annak ellenére, hogy a kiértékelt tesztek száma több mint hat százalékkal csökkent, így azok "találati" aránya 2,9-ről 3,8 százalékra nőtt.

Az előző hetinél csaknem tíz százalékkal több, 458 koronavírusos beteg szorul most kórházi ellátásra, az intenzív terápiás kezelésben részesülő súlyos betegek száma azonban 51-ről 46-ra csökkent. A koronavírus-fertőzéssel összefüggésbe hozott halálesetek száma is múlt héten 12-re csökkent az előző heti 21-hez képest.

Forrás: Shutterstock

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfői sajtóértekezletén felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek napi átalga a korábbi 300-ról csaknem 400-ra emelkedett. Rámutatott: Németországban már sokkal nagyobbak, a napi 100 ezret is meghaladják a napi esetszámok, ugyanakkor hozzátette: a jó hír az, hogy nagyon alacsony azok aránya, akik kórházi kezelésre, illetve intenzív terápiára szorulnak.

Rafila szerint a járvány egyes európai országban tapasztalt visszatérése az omikron vírusvariáns új alváltozatainak tulajdonítható, amelyek a beoltottak körében is terjednek, és azokat is megfertőzik, akik már átestek a betegségen. Az oltás ebben az esetben a súlyos szövődmények megelőzése miatt, elsősorban a veszélyeztetett - idős, krónikus betegségekben szenvedő - emberek számára lehet fontos.

A szaktárca vezetője nem helyezett kilátásba hatósági intézkedéseket, hanem az egyéni védekezés fontosságát hangsúlyozta: továbbra is kerülni kell a zsúfolt helyeket, és tanácsos maszkot viselni azokban a zárt terekben, ahol sok ember tartózkodik hosszú ideig összezárva.

Még több hírt a koronavírussal kapcsolatban ITT olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.