Milák Kristóftól négyszer vettek doppingmintát

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
úszás Milák Kristóf vizes világbajnokság doppingellenőrzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WADA-előírásokat követve folyamatosan tesztelik a magyar doppingellenőrök a vizes vb résztvevőit. 

Már hetekkel ezelőtt elkezdődött a budapesti vizes világbajnkságon résztvevő sportolók doppingellenőrzése, eddig több mint 900 mintát vettek le. A teszteles július 3-ig, a vb utolsó napjáig folytatódik - írja az SzPress Hírszolgálat.

"Ezen a világbajnokságon már nem a FINA határozza meg a vizsgálatok számát, helyét és azok menetét, hanem a NOB fennhatósága alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség, az ITA, amelyet az angol Jack Pinnick-Gray képvisel a magyarországi világversenyen. Nagy megtiszteltetés a számukra, ugyanakkor az elismerés mellett a bizalom jele is, hogy valamennyi teszt elvégzését a Magyar Antidopping Csoport kötelékébe tartozó tapasztalt magyar ellenőrökre bízták, más szóval a jól felkészült munkatársaimra" – mondta dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője, a doppingellenes küzdelem szakembere.

Az ellenőrök a reggeli és az esti órákban veszik le a mintákat, a sportolók pedig szinte kivétel nélkül együttműködnek.

FINA vizes VB 2022, FINA, vizes VB, 2022.06.21., június, 21., világcsúcs, férfi 200 méteres pillangóúszás, MILÁK Kristóf, érem Fotó: Csudai Sándor - Origo

"A minták ellenőrzése a WADA akkreditációval rendelkező osztrák laboratóriumban folyamatosan zajlik, ugyanakkor az eredményeket csak a világbajnokság után fogják nyilvánosságra hozni, így a világbajnoki címét újabb világcsúcsjavítással megvédő Milák Kristófét is, akit az elmúlt hetekben négyszer is felkerestek az ellenőrök, legutóbb pályafutása nagy napjának estéjén. A magyar sport büszkeségéről elmondhatom, hogy szabálykövető és fegyelmezett ember, aki a doppingszabályok betartásával is példaképnek számíthat az úszók körében" - folytatta a szakember, majd elmondta, hogy az úszást is a doppingérzékeny sportágak közé lehet-e sorolni.

"Igazságos és elfogadható választ más idei vizessportversenyek mellett főképpen a budapesti világbajnokság, a FINA idei csúcseseménye adhat, amely sztárversenyzők mellett kevésbé ismert és sikeres sportolókat, közel 190 nemzet képviselőit vonultatja fel. Az mindenesetre jó jel, hogy eddigi tapasztalataink szerint a holléti nyilatkozatok kitöltésének elmulasztása vagy pontatlan adatok feltöltése miatt eddig egyetlen sportoló sem kapott 'sárga lapos' figyelmeztetést, de – ahogy mondani szokás – nyugtával dicsérjük a napot."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.