Vélhetően nem terrorcselekmény volt a hétvégi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés - jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított - akit azóta őrizetbe vettek - egyedül követte el tettét, hozzátéve, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán, és egy 47 éves orosz állampolgár. A sérültek között két dán és két svéd állampolgár van, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil állapotban vannak.
 

Mentősök és rendőrök a dániai lövöldözés helyszínénForrás: AFP/Olafur Steinar Gestsson


II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, az egészségügyi- és mentőszolgálat felé gyors és hatékony reakciójukért. Mint írták, legmélyebb együttérzéssel gondolnak az áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában.

Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet. A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében leírta, összetört szívvel gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.