Torokkaparó füst terjengett Kőbányán: banális emberi mulasztás okozta a tüzet

Fotó: Koncz Márton - Origo -
füst hulladék telephely Kőbánya tűz Budapest
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Májusban hatalmas füstoszlop emelkedett Budapest fölé. Az egyik kőbányai telephelyen keletkezett tűz, melyet a város szinte minden részéről látni is lehetett. A lángra kapott hulladékok kellemetlen szagát száz méterekkel a tűztől is érezték a lakók.

A Sírkert utcában található a Fe-Group Invest Zrt. telephelye. A cég hulladékfeldolgozással foglalkozik, így a területükön nagy mennyiségben papír, műanyag és akkumulátor, valamint elektronikai berendezések találhatók. A munkájuk során megpróbálják a már használhatatlan eszközöket és hulladékokat úgy szétbontani és szétválogatni, hogy a lehető legjobb arányban lehessen ezeket újrahasznosítani.

A telephelyen nem most először fordult elő tűzeset, sőt idén áprilisban is volt egy kisebb tűz, amit azonban sikerült még idejében megfékezni. A tulajdonosok ekkor döntötték el, hogy komplex tűzvédelmi rendszert építenek ki a területen, hogy megakadályozhassák a tűzeseteket.

Ez vezetett végül ahhoz a májusi nagy füstoszlophoz, amely szúrós szaggal árasztotta el Kőbánya egy részét – írja a Kőbányai Hírek Facebook-oldala.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fe-Group egy külsős céget bízott meg azzal, hogy szereljenek fel hőkamerákat a telephelyen. Ezek a berendezések ugyanis hanggal, fénnyel és SMS-ben is riasztják a telepvezetőt, ha tűz gyanúját észleli. A tűzvédelmi rendszert egy mesterségesen gyújtott fáklyával tesztelték a külsős cég munkatársai, majd az eszközt a földre dobva próbálták eloltani. A biztonsági kamerák felvételein jól látszik, amint a cég alakalmazottja többször is megtapossa a fáklyát, végül az elektronikai hulladék kupacához rúgja.

A fáklya begyújtotta a hulladékot, a szunnyadó tűznek pedig segített a széljárás is. A frissen felszerelt kamerák azonnal jelezték a bajt. A hatalmas, torokkaparó füstoszlop forrását csak hosszú órák munkájával sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak. Az eset miatt a hőkamerák mellett a cég létrehozott egy új munkakört, az akkuvadászt. A kolléga napi nyolc órában vizslatja a beérkező szállítmányokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.