Híd a generációk között: idén rendezik meg a 40. Lidl Balaton-átúszást

Forrás: http://www.gergelyzakany.com/Gergely Zakany -
Lidl Lidl Balaton-átúszás Balaton-átúszás regisztráció jelentkezés Balaton Balaton-áthúzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint százéves történelme van a "magyar tengerben" megrendezett úszóversenynek, melyen amatőr és hivatásos sportolók, gyerekek és nagyszülők egymás mellett úszva szereznek maguknak életre szóló élményt.

Az idei lesz a negyvenedik Balaton-átúszás, ám hazánk legnépszerűbb nyílt vízi sporteseménye régebbi, mint gondolnánk.

Az első, hivatalos magyar tóátúszásra 1880-ban került sor, melyen Szekrényessy Kálmán és Csentéry Kálmán mérkőzött meg egymással a legendárium szerint mindössze 15 fokos és viharos Balatonban. A két férfinak Siófok és Balatonfüred között 14 kilométert kellett leúsznia, viszont csak Szekrényessynek sikerült teljesítenie a távot. Célba érését ráadásul a neves író, Jókai Mór is figyelemmel követte.

Résztvevők a Lidl Balaton-átúszáson Forrás: http://www.gergelyzakany.com/Gergely Zakany

Mivel a gigászi hossz még az edzett sportolóknak is nagy kihívást jelentett, amatőrök nem is nagyon jelentkeztek a tóátúszásra, ezért a szervezők fokozatosan csökkentették a versenytávot. A Balaton-átúszást a XIX. század óta kisebb-nagyobb megszakításokkal minden évben megrendezték, viszont csak 1983-ban nyerte el ma már igazán jól ismert "formáját". Az egykoron grandiózus, 14 kilométer helyett ma 5200 méter hosszú a pályaszakasz, ez pedig lehetővé teszi, hogy sportolók és szárnyaikat próbálgató amatőrök is egyaránt élvezettel átúszhassák a "magyar tengert".

Kétfős versenyből tömegsportesemény

Míg 142 évvel ezelőtt mindössze ketten álltak rajthoz, az elmúlt években nem egyszer előfordult, hogy közel 10 ezren vettek részt a tóátúszáson. A szervezők az idei versenyre is sok embert várnak és az első hírek szerint már egy hónap alatt ötezer jelentkezés érkezett. Bőven van még idő regisztrálni, ugyanis az idei Lidl Balaton-átúszás a tervek szerint július 23-án kerül megrendezésre.

Az első átúszást hideg vízben és nagy szélben is megtartották, de ilyen körülmények között még a gyakorlott nyílt vízi úszók is életveszélyben lennének. A szervezők ezért az Országos Meteorológia Szolgálattal és a Balatoni Vízirendészettel közösen döntenek arról, hogy biztonságosan megrendezhető-e a kitűzött időpontban a verseny.

A végső döntést a startpisztoly eldördülése előtt két nappal, július 21-én hozzák meg. Ha kedvezőtlenek az időjárási körülmények, elhalasztják a versenyt, melyre júliusban és augusztusban több tartaléknapot is kijelöltek a szervezők.

Nagy lelki és fizikai megmérettetés

Habár a táv majdnem harmadára rövidült a száz évvel ezelőttihez képest, 5200 méter leúszása így sem egyszerű feladat. Nem kell azonban profi sportolónak, és fiatalnak lenni ahhoz, hogy az ember teljesíthesse a távot. Az elmúlt években többször is bebizonyosodott, hogy a Balaton-átúszás megteremti a hidat a generációs szakadék felett, ugyanis kisgyerekek és nagyszülők együtt ugranak fejest hazánk legnagyobb tavába.

Az útvonalat jelző hajóknál bárki megpihenhet, ha elfáradna úszás közben Forrás: http://www.gergelyzakany.com/Gergely Zakany

Az átúszásnak azonban nem szabad felkészületlenül nekivágni. Ahogyan a maratoni távokat sem futjuk le a kanapéról felkelve, úgy erre az eseményre is edzeni kell. A szervezők 2022-től nem kérnek sem orvosi igazolást és nem lesz előzetes orvosi vizsgálat sem, mégis arra buzdítják a jelentkezőket, hogy döntsenek felelősségteljesen és csak akkor álljanak rajthoz, ha megfelelő a fizikai állapotuk. Ha szükséges, egyeztessenek háziorvosukkal, vagy ha van, edzőjükkel.

Ha valaki most először csobban, és hosszúnak érzi az 5,2 kilométeres távot, van lehetősége leúszni a felét is. A féltáv Balatonboglárról indul, és egy kör megtétele után ott ér véget, ahol a többi úszó is célba csap majd a déli parton.

Nem csak úszva – lehet húzva is!

A negyvenedik Lidl Balaton-átúszáson kerül sor a verseny történetében második alkalommal az áthúzásra is. A szervezők ugyanis lehetővé tették, hogy a vállalkozó kedvű jelentkezők a manapság egyre népszerűbb SUP-pal is rajthoz állhassanak.

A biztonság az első

Ha megfelelő a vízhőmérséklet és szélcsendes az idő, július 23-án eldördül a startpisztoly. Az úszókra és SUP-osokra a 140 vitorlásból, kishajóból és motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a vízirendészet munkatársai és vízimentők is vigyáznak. Annak sem kell aggódnia, aki túlvállalta magát és mégsem képes leúszni a több mint 5 kilométeres távot. Az úszófolyosó mentén ugyanis 50 méterenként bármelyik hajónál meg lehet állni, meg lehet pihenni.

A nézőknek is élmény a Balaton-átúszás

Már a kezdet kezdetén is tömegek gyűltek össze a hatalmas és különleges sporteseménynek számító tóátúszáson. A szervezőknek köszönhetően manapság azonban nemcsak szurkolni lehet, hanem szórakozni is. A Lidl Magyarország, mint a verseny névadó szponzora idén is számos programmal várja a versenyzőket és a látogatókat, akik mind megismerkedhetnek a sportos és egészséges életmóddal. Legyen szó mozgásról, táplálkozásról vagy az egészségünket érintő bármely kérdésről, az idei Balaton-átúszáson az élmények mellett tudással is gazdagodhatunk.

A 40. Lidl Balaton-átúszásra és Balaton-áthúzásra ide kattintva lehet jelentkezni.

A cikket a Lidl Magyarország támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.