Hihetetlen! A tojásokból kikelő teknősök nemére is hatással van a klímaváltozás

Forrás: 123rf.com -
Florida tengeri teknős klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felborult a nemi egyensúly a tengeri teknősök körében Floridában, mert a tengerpart egyes szakaszain csaknem kizárólag nőstény egyedek kelnek ki a tojásokból az egymást követő hőhullámok miatt.

Az ijesztő az, hogy az elmúlt négy nyár a legmelegebb nyár volt Floridában a feljegyzések kezdete óta. A frissen kikelt teknősöket tanulmányozó kutatók az elmúlt négy évben 99 százalékban nőstényeket találtak - mondta el Bette Zirkelbach, az 1986 óta működő marathoni Teknőskórház igazgatója.

A tojásokból kikelő teknősök neme nem a megtermékenyítéskor dől el, hanem azon múlik, hogy mekkora a hőmérséklete a homoknak, amelybe a tojásokat lerakták. 27,7 Celsius-fok alatt hímek, 31 fok fölött nőstények születnek.

Forrás: 123rf.com

Az elkövetkező években drasztikusan csökkenni fog a teknőspopuláció a genetikai sokszínűség elégtelensége miatt, és nem megfelelő a hímek és nőstények aránya ahhoz sem, hogy sikeres tenyészszezonoknak nézzünk elébe - mondta a Reutersnek Melissa Rosales Rodriguez, a Miami Zoo nemrég nyílt teknőskórházának állatgondozója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.