Botrány a Forma-1-ben: egyszerre két versenyzőjét is elveszíthette a francia csapat

Forrás: AFP/Jure Makovec -
Fernando Alonso botrány a Forma-1-ben Alpine átigazolás Forma-1 F1 Oscar Piastri Formula-1
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hungaroringen rendezték meg a nyári szünet előtti utolsó Forma-1-es futamot. A regnáló világbajnok, Max Verstappen győzelmével zárult verseny nemcsak a holland sikere, hanem a Ferrari csapatának elhibázott taktikája, és az átigazolási piac felbolydulása miatt is emlékezetes marad.

A Magyar Nagydíj hétvégéjén jelentette be a négyszeres német világbajnok, Sebastian Vettel, hogy idén visszavonul a profi autósporttól. A pilóta rajongóit sokkolta a bejelentés, ám alig volt idejük felocsúdni ebből a hírből, máris érkezett az újabb meglepetés: kiderült ugyanis, hogy Vettel helyét egy másik világbajnok, Fernando Alonso veszi át.

A spanyolok kiválósága jelenleg a francia Alpine csapat versenyzője, és csak pletyka szintjén merült fel, hogy Alonso elhagyhatja az istállót. Az átigazolás azonban megtörtént, és jövőre az Aston Martin színeiben fog versenyezni, viszont a döntéséről jelenlegi munkaadója is csak a médiából értesült. A francia Renault autógyár tulajdonában álló Alpine nem sokkal Alonso után bejelentette, hogy jövőre eddigi tartalékpilótájuk, az ausztrál Oscar Piastri ül majd a második autóba.

Esteban Ocon (b) jövőre már nem Fernando Alonso (j) oldalán versenyez Forrás: AFP/Jure Makovec

Piastri érkezését régóta tényként kezelték a szaksajtóban, ugyanis tehetségéhez nem fér kétség: megnyerte a Forma-1 előszobáinak számító Forma-3-as és Forma-2-es bajnokságokat is. Az ausztrál fiatal versenyző stábja azonban meglepő nyilatkozatot tett közzé az Alpine bejelentése után. Piastri saját közösségi médiás felületén mondta el, hogy nem írt alá semmilyen megállapodást a csapattal, és biztosan nem lesz a francia alakulat versenyzője.

Az Alpine azért jelenthette be Oscar Piastri érkezését, mivel opciós szerződésük volt a tartalékversenyzővel, azaz bármikor élhettek azzal a jogukkal, hogy beültetik őt a versenyautóba. Iparági pletykák szerint ez az opció azonban július 31-én lejárt, egy nappal azelőtt, hogy Fernando Alonso bejelentette távozását...

A fiatal ausztrál, Oscar Piastri alaposan megkeverte a kártyákat Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

A Formula.hu értesülései szerint Piastri valóban versenyezni fog jövőre, de nem az Alpine-nál, hanem a McLarennél, méghozzá honfitársa, a szintén ausztrál Daniel Ricciardo helyén, akiről régóta azt pletykálják, hogy váltani kényszerül gyenge teljesítménye miatt.

A Forma-1 mezőnye jelenleg a nyári szünetet élvezi, a pár napja kirobbant botrány azonban alaposan megkeverheti a lapokat, és nagy kérdés, hogy Fernando Alonso kitölti-e az idei évet az Alpine-nál, azok után, hogy távozása ekkora vihart keltett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.