Lamont Dozier dalszerző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyolcvanegy évesen elhunyt Lamont Dozier amerikai dalszerző, producer, a Motown legendás lemezkiadót sikerhez segítő szerzőhármas, a Holland-Dozier-Holland tagja.

A zenész halálát Paul Lambert jelentette be, az Elvált nők klubja című, Amerikában 2009-ben bemutatott musical egyik pruducere, amelynek zenéjét az addigra már felbomlott, de a darab kedvéért egy alkalomra újra összeállt híres trió írta.

Forrás: Shutterstock

A fekete zenészeknek "feltalált" Motown lemezcég dalszerzőjeként, Eddie és Brian Hollanddel közösen Dozier tömegével ontotta a slágereket (You Can't Hurry Love, Heat Wave) a cég által szerződtetett előadóknak.

Lamont Dozier 1941. június 16-án született Detroitban, a soul zene északi fővárosában. Az ötvenes évek végén a Romeos és a Voice Masters énekegyüttesek tagja volt. Első kislemeze, a Let's Talk It Over 1960-ban jelent meg.

Dozier 1963-ban csatlakozott a Holland testvérpárhoz. Első közös daluk a Where Did Our Love Go, amelyet a Diana Ross vezette Supremes-lányok énekeltek. Eleinte maradtak a lányoknál, a Supremes nekik köszönhette többek között a Baby Love és a Stop! In The Name of Love című fantasztikus, karrierindító sikereit, de több más számát is.

A Holland-Dozier-Holland trió 1968-ban saját kiadót alapított, voltak saját felfedezettjeik, de nem arattak velük akkora sikert, mint a Motown előadóival.

Lamont Dozier a hetvenes években folytatta aktív énekesi pályafutását. 1972-ben slágerlistára került a Why Can't We Be Lovers, 1973-ban pedig a Trying To Hold To My Woman című dalával. A nyolcvanas és kilencvenes években is jól bírta az iramot, bár későbbi dalaiért már nem törték túlságosan magukat a rajongók.

Közreműködött Aretha Franklin Sweet Passion című albumában, együtt dolgozott mások mellett Eric Claptonnal és Mick Hucknall-lel. Legnagyobb sikerének a Two Hearts című dal tekinthető, amelyet Phil Collinsszal közösen írt a Buster című 1988-as filmhez.

A szerzőhármas tagjaként Dozier 1988-ban bekerült a Dalszerző Hírességek Csarnokába, két évvel később pedig a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.