A mai napon végső búcsút vettek II. Erzsébet brit királynőtől, akit hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Az egész napos szertartássorozaton több száz magas rangú hazai és külföldi meghívott volt jelen, köztük állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói.

A királynő koporsóját szerdán ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban. A ravatal brit idő szerint hétfő reggel fél hétig - közép-európai idő szerint fél nyolcig - volt látogatható, de a brit hatóságok már hétfőre virradó éjjel lezárták a ravatalozóhelyiséghez vezető sort az újonnan érkezők előtt. A lezárás bejelentésének pillanatában nyolc kilométeres volt a sor, és az utolsóként érkezőknek a sorban állás kezdetétől számítva hét órát kellett várniuk arra, hogy a ravatalozóhelyiségbe érjenek.

A koporsót hétfő délelőtt átvitték a Westminster Hall közvetlen közelében emelkedő Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázótemplomába, ahol búcsúszertartással adóztak a néhai uralkodó emlékének. A ceremónia brit idő szerint délelőtt tizenegy órakor kezdődött kétezer meghívott vendég jelenlétében. Az istentisztelet előtt 96 percen keresztül percenként szólalt meg egy harang, tisztelegve a királynő életévei előtt.

A nagyjából egyórás búcsúszertartás után II. Erzsébet királynő koporsóját lassú díszmenetben a Hyde Park délkeleti sarkában emelkedő Wellington-emlékműhöz vitték. Innen gépjármű vitte a koporsót a királyi család legnagyobb rezidenciájára, a London központjától körülbelül 25 kilométerre nyugatra fekvő Windsorba. 

A néhai uralkodó koporsóját a végső búcsúszertartás végén, hétfő este a csaknem ezeréves windsori kastély VI. György királyról - a királynő 1952-ben elhunyt édesapjáról - elnevezett emlékkápolnájának kriptájában helyezik el, II. Erzsébet néhai férje, Fülöp edinburghi herceg koporsójával együtt.

Vilmos és Katalin fontosnak tartották, hogy két nagyobb gyermekük, György és Sarolta részt vegyen a temetésen, és elbúcsúzhassanak szeretett dédnagymamájuktól. Ők voltak a legfiatalabb résztvevői a búcsúztatásnak.

 A képre kattintva galéria nyílik!

Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Dan Kitwood