Döbbenet: aszteroidát térített le a pályájáról a NASA űrszondája

Forrás: AFP/Handout -
aszteroida NASA DART misszió
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A NASA DART nevű űrszondája sikeresen letérítette a pályájáról azt az aszteroidát, amelynek szándékosan nekiütközött szeptember végén – adta hírül az MTI.

– ismertette Bill Nelson, a NASA igazgatója kedden.

Forrás: AFP/Handout

A DART űrszonda 22,500 km/h-s sebességgel ütközött neki a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának azért, hogy megváltoztassa annak pályáját. A művelet célja az volt, hogy kiderítsék, képesek-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa planétánkat.

– hangoztatta Nelson.

A DART űrszondát 2021. november 24-én indították útjára a kaliforniai Vanderberg űrbázisról a SpaceX Falcon–9 rakétájával. Az üdítőautomata nagyságú 570 kilogrammos szonda tíz hónap alatt tette meg a 11 millió kilométert, hogy összeütközzön a 160 méter átmérőjű, 5 milliárd kilogrammos Dimorphos aszteroidával.

A két kisbolygót két évtizede fedezték fel. A páros először az ikrek (Didymos) nevet kapta, később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak nevezték el, melynek jelentése kettős alak, és arra utal, hogy ez az első égitest, amit az emberiség két formában fog megismerni: a becsapódás előtt, ahogy a DART látja, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.