Komoly tragédia árnyékolta be a magyar gasztrolegenda életét: 76 évesen távozott az élők sorából

halál Frank Júlia szakácskönyv gasztro
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Frank Júlia 76 évesen vesztette életét, súlyos betegség után. A szakácskönyvíró művei itthon szinte mindenkinek az otthonában megtalálhatóak voltak, magánéletéről azonban keveset tudtunk. 

Frank Júlia élete során rengeteg szakácskönyvet írt, művei közül szinte mindenkinek megtalálható otthonában egy-egy páldány. Fiatalon viszont nem a szakácsművészet, hanem az énekesi pálya vonzotta, karrierjének azonban egy trauma véget vetett.

18 éves volt, amikor szülei meghaltak ugyanabban a rákbetegségben 52 évesen. Ez a tragédia az egész életére rányomta a bélyegét. "Rendszeresen járok vizsgálatokra. Volt bennem félelem. A testvéremmel együtt azt hittük, mi is meghalunk ötvenkét éves korunkban. Azóta, hogy ezt az életkort túlhaladtuk, minden évre azt mondjuk, ajándék" - mondta 2020-ban a Best Magazinnak Júlia, aki eredetileg operaénekesnőnek készült, de a szülei elvesztése után nem tudta folytatni a tanulmányait. Később porckorongsérvvel küzdött, ami miatt másfél évig szinte az ágyát sem tudta elhagyni, ezután talált új szenvedélyre a gasztronómiában.

Forrás: Shutterstock

"A kisujjában volt a mesterség. Mindent kipróbált, s nem az íróasztalnál ült, hanem járta a világot, és – a jó pap holtig tanul-elv szerint – folyamatosan képezte magát. Nemcsak a magyar, de a nemzetközi gasztronómiában is otthonosan mozgott, nem volt olyan fogás, amit ne tudott volna elkészíteni" - mondta el a Blikknek Kunos László, a Corvina Kiadó egykori igazgatója, aki évtizedek óta jól ismerte Júliát.

"Júlia végtelenül szerény és jóindulatú ember volt, akinek mindenkihez volt egy kedves szava. A munkájának élt, és bár tudom, hogy nem volt könnyű élete, sosem panaszkodott. Az a típusú ember volt, aki inkább magában tartja a problémáit, nem terheli vele a környezetét. Éppen ezért a betegségéről sem tudtam, a hírekből értesültem a haláláról, ami rendkívül lesújtott" - tette hozzá Kunos László.

Júlia nagy szerelmét élete utolsó időszakában találta meg, habár előtte már kétszer férjhez ment. Legutolsó férje pszichológus volt, de sajnos az alkohol rabjává vált. "Élete utolsó időszakában már egy konyaktól is agresszívvá vált, másnap pedig nem emlékezett semmire. Zugivó volt sajnos... Ernő csodálatos ember volt, ha nem ivott" - mondta két évvel ezelőtt az írónő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.