Ezek a szürkehályog tünetei - Így ismerheted fel a betegséget

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marijan Murat -
betegség egészség látás szürkehályog szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség. Jelenléte megakadályozza, hogy elegendő fény jusson a retinára. A látás homályos lesz, súlyos esetben teljes vakság is kialakulhat. De hogyan veheti észre valaki, hogy érintett?

A szürkehályog betegség latin neve a cataracta, ami annyit tesz: vízesés. Nevét onnan kapta, hogy a szürkehályogtól a látás úgy homályosul el, mintha egy vízfüggönyön keresztül látnánk a világot. A homályosság a lencse szélein kezdődik, ilyenkor még nem befolyásolja jelentősen a látást a betegség. A szürkehályog nem jár fajdalommal, kialakulásához hónapok vagy évek kellenek. Eleinte látható elváltozásokkal sem jár, akkor lesz a pupilla szürkés, majd gyöngyházszínű, ha már teljesen kialakult a betegség. A szürkehályog kialakulhat csak az egyik, vagy mindkét szemen is. Nincs rá gyógyszer vagy kezelés, csak műtéti úton kaphatnak segítséget az érintettek.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marijan Murat

Mitől alakulhat ki?

A szürkehályog kialakulásához több dolog vezethet. Általában idős korban jelentkezik a betegség, ennek oka pedig a szervezet vízvesztése. A cukorbetegeknél is előbb alakulhat ki szürkehályog, mint másoknál, és bizonyos genetikai betegségek is hajlamosíthatnak erre. Létezik veleszületett szürkehályog is, ez például terhesség alatti rózsahimlő, vagy Down-kór esetén alakulhat ki. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is hajlamosíthat szürkehályog kialakulására, de különböző, a szemet ért traumák, sérülések is okozhatják a betegséget.

Mik a tünetek?

A szürkehályogtól szenvedő betegek először azt vehetik észre, hogy sötétben vagy szürkületben a korábbihoz képest rosszabbul látnak, viszont lámpafényre vagy napfényre érzékenyen reagálnak. Többször fárad el a szem, a túl sok pislogás is utalhat a kór kezdeti kialakulására. Homályossá válhat a betegek látása, a színeket egyre halványabbnak látják. Kialakulhat náluk kettőslátás, amit az egyik szemet eltakarva is tapasztalnak, és a térlátás romlása is jelentkezhet.

Hogyan előzhetjük meg a szürkehályog kialakulását?

• Ne dohányozzunk! Ahogy fentebb írtuk, a dohányzás hajlamosító tényező.
• Táplálkozzunk egészségesen, fontos a sok zöldség, gyümölcs fogyasztása.
• Védjük a szemünket, hordjunk napszemüveget!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.