Szerdán hajnalban, 93 esztendős korában elhunyt Tumpek György olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó. A világklasszis sportoló az első, aki a mai napig magyar számnak számító 200 pillangón Európa-bajnok és olimpiai érmes lett, míg százon ötször döntött világrekordot.

A negyvenes évek végén egy fiatalember állt meg a neves edző, Sárosi Imre előtt.

„Szeretnék magánál úszni" – mondta. Sárosi így válaszolt:

Csibészekkel nem vagyok hajlandó dolgozni. A fiatalember, akire nagyon is illett e jelző, nem hagyta annyiban: „Ide figyeljen, Sárosi! Fél évig próbálja meg!"

Ezt követően a mester mindent elkövetett, hogy bebizonyítsa az igazát, de a fiatalember is mindent elkövetett, hogy ne a tréner „nyerjen". Így lett Tumpek Györgyből egy évvel később, 1950-ben a 100 méteres pillangóúszásban magyar bajnok. Aztán az évek során összesen tizenegyszer nyerte el a címet. Melbourne-ben 200 méter pillangón pedig bronzérmet szerzett.

Forrás: Shutterstock

A budapesti Európa-bajnokságon még tagja volt a 4x100 vegyesen ezüstérmes váltónak, ezt követően visszavonult, és edzősködni kezdett. A Budapesti Honvédnál kiváló úszók kerültek ki a keze alól, többek között ő trenírozta későbbi szövetségi kapitányunkat, Kiss Lászlót is. 1977-ben nyugdíjba küldték, attól fogva visszahúzódva élt szigethalmi otthonában, egészen mostani haláláig.

Tumpek Györgyöt a Magyar Úszó Szövetség saját halottjának tekinti.