Nem is gondolnád: ezekben a közkedvelt élelmiszerekben is van bíbortetű

Bogár élelmiszer rovar étkezés bíbortetű evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán te is azok közé tartozol, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy fogyasztottak már rovar eredetű élelmiszert...

„A magyar emberek nem akarnak rovarokat enni, és sem élelmiszer-, sem pedig fehérjehiánytól nem kell tartani sem az országban, sem az egész Európai Unióban... Nem szorulunk rá a kukacevésre"

– jelentette ki a közelmúltban Nagy István agrárminiszter arra reagálva, hogy az EU egyre több rovarfaj esetében ad engedélyt az étkezési célú felhasználásra. Magyarország ezért úgy döntött, módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét, ezáltal a vásárlók könnyedén meg tudják majd különböztetni a rovarfehérjéket tartalmazó termékeket a boltokban.

Nem leszünk tehát rákényszerítve arra, hogy rovarokat vagy bogarakat együnk, ugyanakkor el kell, hogy keserítsük azokat, akik azt gondolják, sosem fogyasztanának ehhez hasonlót. Az E120 nevű, természetes eredetű színezék ugyanis bíbortetűből van.

Ennek a rovarnak a nőstényeit kiszárítva, majd kiforralva keletkezik a kárminsav, amely akár egészen élénkpirosra is színezheti az élelmiszert. És mivel állati eredetű, így a vegetáriánusok és a vegánok elutasítják - írja a promóció a Medimpex oldalán olvasható cikk alapján.

A kárminsavat leggyakrabban a joghurtokba, édességekbe, lekvárokba, ehető bevonatokba és gyümölcsborokba teszik bele, hogy élénkpiros színt adjanak nekik.

Forrás: Taste of home

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.