Titokzatos, szívverésre emlékeztető jelek érkeznek a Napból

Forrás: NASA/SDO -
Naprendszer szívverés Nap világűr
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok úgy vélik, hogy ezek a néhány másodpercenként megismétlődő, szívdobbanásra hasonlító jelek segítenek jobban megérteni a Naprendszer robbanásait.

Az ütemes dobbanás 10-20 másodpercenként ismétlődik meg, a tudósok pedig abban bíznak, hogy a jelenség segítségével jobban megismerhetik a Naprendszer erősebb robbanásait. Úgy vélik, az ütem egy C-osztályú napkitörésből származik, amely több mint 5000 kilométerrel a csillag felszíne felett tört ki.

"Ez a minta fontos annak megértéséhez, hogy az energia hogyan szabadul fel és oszlik el a Nap légkörében a Napon történt hihetetlenül erős robbanások során" - idézi a Daily Star Sijie Yu csillagászt, aki váratlannak nevezte a felfedezést.

napktörés Forrás: NASA/SDO

"Ezeknek az ismétlődő mintáknak, amelyeket kváziperiodikus pulzációnak is neveznek, már régóta rejtély és vita forrásai a napfizikusok körében" - tette hozzá.

Az Expanded Owens Valley Solar Array (EOVSA) segítségével (egy amerikai létesítmény, amely nyomon követi a mikrohullámú rádiófrekvenciákat) a tudósok le tudták követni az első impulzus pontos helyét. A felfedezés elemzése közben a tudósok véletlenül egy második rejtélyes pulzálásra bukkantak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.