Nem használ többé kengurubőrt cipőihez a Nike

Forrás: AFP/Getty Images -
bőr Nike kenguru cipő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az oregoni székhelyű Nike Inc. sportszergyártó cég bejelentette, hogy még 2023-ban abbahagyja a kengurubőr felhasználását sportcipői gyártásához.

Néhány hete a Nike német riválisa, a Puma közölte, hogy szakít az állatvédők és a vásárlók által egyaránt kifogásolt gyakorlattal. A Nike hétfői közleményében arról is beszámolt, hogy Tiempo Legend Elite elnevezésű új futballcipőihez már a kengurubőrt helyettesítő, saját fejlesztésű szintetikus anyagot fog használni. A nyáron a boltokba kerülő Tiempo Premier futballcipőket sem kengurubőrből készítik majd.

Forrás: AFP/Getty Images

A Nike kiemelte, hogy 2021-ben befejezte az együttműködést egyetlen kengurubőr-szállítójával. Az állatvédő csoportok hosszú ideje sürgették a vállalatokat, hogy hagyjanak fel etikátlan gyakorlatukkal. Wayne Pacelle, a Center for a Humane Economy (Humánus Gazdaságért Központ) elnöke kedden hangsúlyozta, hogy a Nike bejelentése a vadon élő állatok védelme szempontjából "szeizmikus esemény", amelynek hullámait az egész világon meg lehet majd érezni, különösen Ausztráliában, ahol tömegesen mészárolják le a kengurukat kereskedelmi céllal.

A központ 2020-ban indította el A kenguruk nem cipők című kampányt, és kulcsszereplője volt a kenguruból készült termékek importját és eladását tiltó jogszabályok beterjesztésének. Kalifornia már 1971-ben megtiltotta a kenguruból készült termékek importját az állam területére - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.