Zöldes színben fluoreszkált vasárnap Velence fő csatornájának, a Canal Grandénak a vize a Rialto híd közelében: a hatóságok vizsgálatot indítottak a jelenség okának felderítésére - közölte az olasz tűzoltóság.

A regionális környezetvédelmi hivatal vízmintákat kapott, és folyik a színváltozást előidéző anyag azonosítása - áll a tűzoltóság Twitter-üzenetében.

A velencei prefektus sürgősséggel összehívta a rendőri erőket, hogy megállapítsák, mi történt, és tanulmányozzák a lehetséges ellenintézkedéseket.

A La Nuova Venezia című helyi napilap szerint a rendőrség azután nyomoz, hogy környezetvédelmi aktivisták érintettek-e a történtekben.

Zöldes színben fluoreszkált vasárnap Velence fő csatornájának, a Canal Grandénak a vizeForrás: AP Photo/Luigi Costantini

Olaszországban a közelmúltban környezetvédők műemlékeket festettek be, faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva.

A korábbi esetektől eltérően most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Nem ez az első eset, hogy zöldre váltott a Canal Grande vizének színe. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennálé alkalmával, így kívánva felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.