A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indult útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával.

Magyarország kormánya a Hungary Helps - Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget. Katonai szállítórepülőjével utaztak a törökországi Izmirbe, ahol a török katasztrófavédelmi szervezet (AFAD) várta őket, majd hajóval indultak Líbia irányába. A Pest megyei Kutató-mentő szolgálat azt írta közösségi oldalán, valószínűleg életük legnehezebb néhány napja előtt állnak. 

 


Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára azt írta közösségi oldalán, hogy Líbiát hétfőn bibliai méretű katasztrófa súlytotta. Az országot akkora vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló víz pedig egész kerületeket sodort el. Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.