Dinoszauruszok bujkálhatnak más bolygókon: eddig rosszul kerestük az idegen élet nyomait

Forrás: NASA, ESA and Joseph Olmsted (STScI)/Public/Space Telescope Science Institute Office Of Public Outreach -
életforma oxigénszint bolygó dinoszaurusz
A tudósok szerint más módon kellene kutatni a különböző bolygókon az élet nyomait. 

A kutatók szerint, ha idegenek nyomait szeretnénk megtalálni, akkor nem a Földünkhöz hasonló körümények után kellene keresgélni.

A jura korszakhoz hasonló állapotokat kellene inkább kutatni.

Úgy fedezhetnék fel a legkönnyebben az idegen élet nyomait, ha olyan vegyületeket keresnének, amelyek ma nem találhatóak meg a Földön, de egykor, amikor a dinoszauruszaink még éltek, még megtalálhatóak voltak.

Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt a Földön magasabb volt az oxigénszint, mint most.

Akkoriban a légkör 30%-a oxigénből állt, ami elegendő lehetett az olyan összetett élőlények számára, mint a dinoszauruszok.

Idővel az oxigénszint kiegyenlítődött 21%-ra, ami a mai napig így van. A tudósok azt állítják, az oxigénszint fontos támpont lehet, ha más bolygókon kutatunk idegen élet után.

Az oxigénszint lehet a kulcs az új élet felfedezéséhez - Képünk illusztráció Forrás: NASA, ESA and Joseph Olmsted (STScI)/Public/Space Telescope Science Institute Office Of Public Outreach

Az új hipotézis arra készteti a tudósokat, hogy nyitottabbak legyenek a bolygó különböző geológiai szakaszaival és az ezzel járó különböző életformákkal kapcsolatban.

A tanulmány tudósai azt sugallják, hogy ezek az életformák akár „olyan nagy és változatos lények is lehetnek, mint a Megalosaurus

vagy a Microraptorok, amelyek egykor a Földön éltek". A tudósok abban reménykednek, hogy más, kissé bizarr életformák is létezhetnek más bolygókon.

„Remélhetőleg találunk néhány bolygót, amelyeknek magasabb az oxigénszintje, mint a Földnek, mert ez egy kicsit megkönnyíti az élet keresését" - mondta a tanulmány egyik szerzője, Lisa Kaltenegger. „És ki tudja, talán más dinoszauruszok csak arra várnak, hogy megtaláljuk őket."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.