A tudósok szerint más módon kellene kutatni a különböző bolygókon az élet nyomait. 

A kutatók szerint, ha idegenek nyomait szeretnénk megtalálni, akkor nem a Földünkhöz hasonló körümények után kellene keresgélni. A jura korszakhoz hasonló állapotokat kellene inkább kutatni. Úgy fedezhetnék fel a legkönnyebben az idegen élet nyomait, ha olyan vegyületeket keresnének, amelyek ma nem találhatóak meg a Földön, de egykor, amikor a dinoszauruszaink még éltek, még megtalálhatóak voltak.

Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt a Földön magasabb volt az oxigénszint, mint most. Akkoriban a légkör 30%-a oxigénből állt, ami elegendő lehetett az olyan összetett élőlények számára, mint a dinoszauruszok. Idővel az oxigénszint kiegyenlítődött 21%-ra, ami a mai napig így van. A tudósok azt állítják, az oxigénszint fontos támpont lehet, ha más bolygókon kutatunk idegen élet után. 

Az oxigénszint lehet a kulcs az új élet felfedezéséhez - Képünk illusztrációForrás: NASA, ESA and Joseph Olmsted (STScI)/Public/Space Telescope Science Institute Office Of Public Outreach

Az új hipotézis arra készteti a tudósokat, hogy nyitottabbak legyenek a bolygó különböző geológiai szakaszaival és az ezzel járó különböző életformákkal kapcsolatban. A tanulmány tudósai azt sugallják, hogy ezek az életformák akár „olyan nagy és változatos lények is lehetnek, mint a Megalosaurus vagy a Microraptorok, amelyek egykor a Földön éltek". A tudósok abban reménykednek, hogy más, kissé bizarr életformák is létezhetnek más bolygókon.

„Remélhetőleg találunk néhány bolygót, amelyeknek magasabb az oxigénszintje, mint a Földnek, mert ez egy kicsit megkönnyíti az élet keresését" - mondta a tanulmány egyik szerzője, Lisa Kaltenegger. „És ki tudja, talán más dinoszauruszok csak arra várnak, hogy megtaláljuk őket."