A nevetés segítségével csodát tehetünk szervezetünkkel

boldogság endorfinok nevetés szervezet jókedv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán senki nem kételkedik abban, hogy a nevetés jótékonyan befolyásolja szervezetünk kémiai folyamatait. Arra a kérdésre, hogy csak az ember kiváltsága-e a nevetés, a kutatók ma már egyértelműen nemmel válaszolnak Azt viszont cáfolják, hogy bármely állat képes lenne tudatosan gerjeszteni magában a nevetést. Tehát ezzel a kis "plusszal" nekünk, embereknek valószínűleg dolgunk van.

A kutatóknak köszönhető az a megállapítás is, hogy a szervezetünk éppúgy reagál a tudatosan indított nevetésre, mintha az szívből keletkezett volna. Húsz percnyi nevetés két órára elegendő endorfint termel a szervezetben. Ezt a tudományos tényt használta fel terápiáiban Kataria doktor Indiában, aki útjára indította 1995-ben a Hahota órákat. Ezeken az órákon megtanul a test újra nevetni, örülni, önfeledtnek lenni. De hogy miért újra? Nézzük meg, mennyit nevet egy kisgyerek, hogy tud örülni annak, ami őt jó érzéssel tölti el.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kataria doktor Hahota órája

Milyen jó látni a tinilányokat, ahogy kacarászva mustrálják a fiúkat. Mi történik velünk, felnőttekkel? Már azon elcsodálkozunk, ha valaki ránk mosolyog. Nem merünk visszamosolyogni, mert nem értjük, rossz szándékot sejtünk mögötte. A rosszkedv, a lehangoltság szinte már népbetegséggé vált az utóbbi évtizedben. Fejünket lehajtva lépkedünk az utcán, elmerülve gondolatainkban.

Eleinte valóban szükség van a nevetést tudatosan gerjeszteni magunkban, de ez semmit nem von le annak jótékony hatásaiból. A pár pillanatig tartó szándékolt nevetést felváltja a szívből jövő kacagás. Ehhez ad segítséget a nevetésóra, vagy ahogy Kataria doktor elnevezte, a Hahota jóga, hiszen egy foglalkozás több mint nevetés. A gyermeki játékosságot stimuláló technikák mellett a pránajáma alapját adó légzőgyakorlatokat is alkalmazza, amely tisztítja a testet, lelket egyaránt.

Thinkstock
Thinkstock

Ahhoz, hogy felnőttként újra örömtelien nevessünk, el kell távolítanunk több réteg beprogramozott tilalmat, negatív hiedelmet, amit a környezet és saját gondolatiságunk rakott ránk. A csoportban történő hahota-foglalkozásokon ez megtörténik. Amikor az emberek együtt nevetnek, pozitív csoportenergiát hoznak létre, ami negatív érzelmeket és gondolatokat képes elűzni. A nevetés lehetővé teszi, hogy a pillanatnak éljünk. Pozitív életszemléletet ad, amely segít szembenézni a kihívásokkal, ráadásul nehéz nevetés közben fenntartani valakivel a konfliktust.

Semmi másra nincs szüksége annak, aki újra szeretné érezni, milyen az, ha olyan dolgokra is nevetéssel vagy csendes elfogadással reagál, amelyekre azelőtt stresszel vagy indulattal válaszolt - mint szándékra, hajlandóságra. Habár nemcsak az embernek van meg a nevetésre való képessége, de azzal az icipici plusszal, hogy képesek vagyunk tudatosan megindítani nevetést, csak mi, emberek rendelkezünk Éljünk hát vele!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.