PR cikk menstruáció hangulat hormonok ingerlékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már megint menstruálsz? A te pasid is ezt kérdi undokul, ha bal lábbal keltél föl? Érdekes, hogy mindenki azt hiszi, a nőket a vérzés készíti ki, holott többségünk inkább az előtte lévő napokban nyűgös.

Pattogós hangulat, letargia, falánkság, fáradtság és puffadás - ismerős, ugye? Fogamzóképes sorstársaink nyolcvan százaléka időről-időre észleli e tünetek valamelyikét.

Honnan tudhatod, hogy nem beteg vagy, hanem szimplán a tested jelez: menstruálni fogsz? Ha a tünetek a vérzést megelőző napokban jelentkeznek, és miután megjön, elmúlnak, akkor nincs vész, csupán a ciklusod miatt rossz a közérzeted és harapós a kedved.


A női nemi hormonok szintje az egész testre hatással van, megváltoztathatja például az agy egyik kémiai anyagának, a szerotoninnak az anyagcseréjét is. A szerotonin pedig általános szabályozó funkciót tölt be az emberi szervezetben: köztudott, hogy szerepe van abban, milyen a hangulatunk, szorongunk-e, tudunk-e aludni, kiesszük a hűtőt, vagy sem.

Persze, olykor kényelmes minden nyűgünket ráfogni a menstruációra, de azért azt tudd, nem szükségszerű egészen kifordulni önmagunkból.

Bizonyosnak látszik, hogy a menstruáció előtti állapotunkat egyéb tényezők is befolyásolják, nemcsak a hormonális libikóka. A cukor, a szénhidrát-túladagolás, a koffein, a stressz, a túl sok só és a mozgáshiány erősítheti a tüneteket. Ha egészségesen élsz, ha odafigyelsz arra, mit eszel, mennyit sportolsz, eleget alszol-e, máris sokat tettél. És van még egy tippünk számodra! A menstruáció előtti panaszok enyhítésében a magnéziumnak, a kalciumnak és a B6-vitaminnak fontos szerepe lehet! Mivel a főzés hatására a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, érdemes étrend-kiegészítő készítménnyel pótolni a hiányzó tápanyagokat. Magnézium, kalcium és B6-vitamin: ez tehát a nyerő kombináció, hogy önmagad maradhass, akkor is, ha tombolnak odabenn a hormonok.

További információ ITT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.