Lerántjuk a leplet a tökéletes főtt tojásról: így készítsd el, hogy ne csak finom, de szép is legyen!

Forrás: Dreamstime -
főtt tojás tojás ünnep húsvét tojás sárgája
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Húsvét egybeforrt a főtt tojással, amit mindenki máshogy szeret fogyasztani. Cikkünkben eláruljuk, mi a tökéletesen elkészített tojás titka, és elárulunk néhány praktikát, amivel a tojás kívül-belül hibátlan lesz. 

Ha a Húsvétra gondolunk, a nyuszin kívül nagy valószínűséggel az első, ami eszünkbe jut: a tojás. A főtt tojással nem lehet mellélőni, bár az is tény, hogy a tojásfőzés számos buktatót rejt magában. Ha finom és esztétikus tojást szeretnél látni az ünnepi asztalon, mindenképp olvasd el a cikkünket, ami tökéletes itiner a főtt tojás elkészítéséhez.

1. Tárolás

A tojásokat érdemes száraz, hűvös helyen, a csúcsos felükkel lefelé tárolni. Mielőtt felhasználjuk, mindenképp vegyük ki őket a hűtőből, és hagyjuk, hogy átvegyék a szoba hőmérsékletét.

2. Frissesség

A boltok polcain hemzsegnek a különböző tojások, ám joggal merül fel a kérdés, vajon honnan tudjuk, hogy frissek. Nos, a rossz hírünk az, hogy ránézésre és kézrátétellel ezt nem ellenőrizhetjük a boltban, otthon viszont könnyedén.

Tölts vizet egy edénybe, tedd bele a tojást, és ha lemerül az edény aljára, biztos lehetsz benne, hogy friss alapanyaggal van dolgunk. Ha a víz közepén lebeg a tojás, akkor sütve vagy főzve még fogyasztható, azt a tojás viszont, ami feljön a víz színére, ne főzzük meg, mert már megromlott.

3. Hámozás

Ugye találkoztál már te is azzal a jelenséggel, hogy a tojásról aprócska darabokban jött csak le a héja, és olyan volt a tojásfehérje, mintha apró foglenyomatok lennének benne? Nos, a tojás hámozását is el lehet szúrni, néhány trükkel viszont garantáltan szépen meg tudod szabadítani a főtt tojást a héjától.

Várd meg, míg kihűlnek a tojások, és hámozd őket a hűtővízben. A titok az, hogy hagyni kell, hogy a héj és a fehérje közé beszivárogjon a víz. Jó trükk lehet az is, ha egy vágódeszkára helyezed a tojást, megkocogtatod, és addig görgeted, amíg be nem repedezik a héja. Ekkor vízbe mártod, és ha ügyes voltál, a héj szinte egyben lejön a tojásról - írja a Mindmegette.

Forrás: Dreamstime

4 . Főzés

A tökéletesen elkészített főtt tojás titka az, hogy a szobahőmérsékletű tojást gyöngyöző, forrásban lévő vízben kell megfőzni. Ha biztosra akarsz menni, a vízhez tehetsz egy kis ecetet vagy citromlét, esetleg sót: utóbbi a hámozást is megkönnyíti.

A főzési idő attól függően változik, milyen állagú tojást szeretnénk fogyasztani.

  • A lágytojás a forrástól számított 3 perc alatt készül el
  • A "tökéletes tojás", amelynek a fehérjéje teljesen megfőtt, a sárgája viszont még krémes állagú, 6 és fél perc alatt készül el
  • A kemény tojás pedig 10 perc alatt készül el.

Ha egészséges tojásos receptekre vagy kíváncsi, olvasd el az erről szóló cikkünket ide kattintva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.