A kiegyensúlyozott szexuális élettől nemcsak fiatalabbnak érezzük magunkat, hanem ténylegesen is tovább élhetünk, állítja egy új kutatás. A Life.hu-n egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

Dr. Eric Braverman, öregedéssel foglalkozó amerikai szakember egy egész könyvet írt a témáról. Younger (Sexier) You (Fiatalabb és szexibb önmagad) című művében azt ecseteli, hogy a szex nemcsak a hormonszintet emeli - ami által fiatalabbnak látszunk -, hanem serkenti az anyagcserét, az agyműködést, a szív egészségét és az immunrendszert is.

Forrás: Thinkstock

Braverman szerint a kávé és a barna rizs segítenek felkelteni a nemi vágyat, míg az avokadó fogyasztása fokozza az élvezeteket. Mindezek tetejében heti három szeretkezés felére csökkenti a férfiaknál a szívroham és az agyvérzés kockázatát - áll a belfasti Queen's University által szervezett kutatás eredményei között. Egy korábbi vizsgálat szerint pedig az idősebb korban is aktív urak között nagyon ritka a prosztatarák.

Az orvos szerint a legeredményesebb vágyfokozók a következők: spárga, banán, káposzta, zeller, füge, osztriga és a tengeri növények.

Ez azonban nem csak a szex mechanikájáról szól. Az egészséges nemi élethez az is hozzátartozik, hogy hogyan reagál az elménk a testünk üzeneteire. Amikor az agyunk a legnagyobb teljesítményén dolgozik, a vegyületek egy megfelelő szinten termelődnek és terjednek. A csökkent nemi vágy lehet az első jele annak, hogy a négy fő agyi vegyület - dopamin, acetiholin, GABA és szerotonin - közül valamelyikkel probléma van.

A dopaminszintet a következő fűszerek emelik: bazsalikom, fekete- és cayenne bors, chili, kömény, ánizskapor, lenmag, fokhagyma, gyömbér, mustármag, rozmaring, szezámmag, tárkony, kurkuma.
Ha az acetiholinszintünk alacsony, ezeket fogyasszuk:szegfűbors, bazsalikom, kömény, borsmenta, zsálya, kakukkfű, kurkuma.
Az alkohol növeli a GABA szintjét, de csak ha egy-két pohárral iszunk naponta. Ennél nagyobb mennyiség merevedési problémákat és álmosságot okoz.
Ha a szerotoninszintet kell növelni, jó választás lehet: ánizs, kapor, majoránna, szerecsendió, borsmenta, sáfrány, fodormenta és a kurkuma.