párkapcsolat férfi illat szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szagold meg, szeresd meg! Tudtad, hogy az orroddal választasz, nem a szemeddel? A pszichológusok biológusokkal karöltve kutatják ama mámorító érzésnek a vegyületét, szédült érzelmi állapotnak a magyarázatát, amit szerelemnek nevezünk.  

Mivel a kutatók csak részben találtak rá a megoldásra, ezért nem lehet pénzért megvásárolni ezt az érzést! De milyen eredményre jutottak a kutatók?

Talán többen egyet értenek azzal, hogy szexualitás lehetséges szerelem nélkül is, de ekkor a tartós (vagy érdek nélküli) kapcsolat kizárt, ellentétben azzal, amikor a felek szerelmesek egymásba. A szexuális gyönyör létrejötte az összes érzékünket igénybe veszi, ráadásul a képzeletet és az érzelmeket is alaposan megmozgatja.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan kerül kapcsolatba két ember egymással?

Bármily hihetetlen, a legfontosabb kiválasztó szervünk az orrunk. Való igaz, hogy a szaglásunk az évezredek során alaposan elcsökevényesedett, eltompult, de mégis a szaglóhám az, amely közvetlen kapcsolatban áll agyunk legősibb részével, így egy illat azonnal emlékeket, érzelmeket kelt bennünk. (Gondoljunk a frissen sült kenyér, vagy hús illatára!) A fizikai érintés előtt már dolgozni kezdenek érzékeink - nem is akárhogy! Parányi részecskék vesznek körül bennünket, ezeket az orrunkkal érzékeljük. Régóta tisztában vagyunk a testszagok szerelemgerjesztő - vagy éppen elriasztó - hatásával. Az ember testének szaga ugyanúgy egyedi, mint az ujj- vagy talplenyomata. Kísérletekkel igazolták, hogy a férfiak testszaga kifejezetten jó hatással van a nők havi ciklusára, pl. úgy, hogy a menzesz kiegyensúlyozottabbá, egyenletesebbé válik. Az emberi izzadtság feromonokat tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy kifejezetten nyugtató hatással vannak az ellenkező nemre. Ezen feromonok illatanyagokkal nem tompíthatóak el - a parfümök, dezodorok feleslegesen vennék fel velük a harcot!

Párválasztás esetén az orrunk meglehetősen finnyás és kifinomult. Megesik, hogy alkalmanként a másoknak kellemetlen szag nekünk kifejezetten csábító. A kutatók arra is rámutattak, hogy azok szagát találjuk vonzóbbnak, akiknek az immunrendszere eltérő a miénktől. Tény, hogy ez elősegíti azt, hogy leendő gyermekeink jobb esélyekkel vegyék fel a küzdelmet a betegségekkel szemben. A szagokat lemoshatjuk, de a feromonjainktól nem lehet megszabadulni.

A csók

A csimpánzok, gorillák is csókolgatják egymást, amely minden bizonnyal szintén a szagolgatásból fejlődött ki. Az emberi faj esetében a világ minden táján megtalálható a csókolózás szokása. Az ajak kifejezetten érzékeny szerv. Már csecsemőkorban nagyszerű eszköze a megismerésnek. Mikor ajkaink érintkeznek, a hatás lehet általános vagy szédítő. Csókolózás során sosem gondolunk arra, hogy ennek folyamán amfetamin, feniletilamin, (ópiumszármazékok) valamint endorfinok és oxitocin szabadul fel szervezetünkből. Egy csók egy drogtabletta, a csókolózás egyenesen drogozás! Ezek közül a vegyületek közül a feniletamin a felelős azért, hogy feldobottak, izgatottak, szédülősek leszünk, az endorfinok felvidítanak és ellazítanak. Az oxitocin már érintés hatására elkezd termelődni, így minél többet érintjük egymást, annál több érintésre vágyunk. A fent említett vegyületek hírvivőként szolgálnak, hatásukra pedig a fokozódik a szexuális izgalom.

Thinkstock
Thinkstock

Az agyban felszabaduló dopamin, norepimefrin szerotonin és efea hatására könnyelműbbé, szétszórtabbá, ügyetlenebbé válunk. Ezeket a vegyületeket tartalmazza a csokoládé is, nem csoda, hogy annyian szeretik, s akik nagyon magányosnak vagy szomorúnak érzik magukat, többet fogyasztanak belőle. Vannak ún. efea-függő emberek. Ők gyors egymásutánban váltogatják partnereiket, ugyanis a lángoló szerelem állapotát kívánják fenntartani. Ők hibásan értelmezik azt, hogy lehet állandóan lángoló szerelmesnek lenni! Ha így lenne, akkor nem törődnénk a világ többi részével, csak egymással.

Az agy

A képzelet a szexualitás legfontosabb segédeszköze. Gondolataink a fizikális ingerléstől függetlenül fokozhatják vagy akadályozhatják szexuális működéseinket. Sok múlik a párkapcsolat időzítésén. Ha valaki nem utasítja el annak lehetőségét, hogy szerelmes legyen, akkor előbb bekövetkezik, mint gondolná. Egy szerelem sem tart örökké. Feladata, hogy az embert párválasztásra ösztönözze. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeret(het)jük egymást. Csak a lángoló szerelem alábbhagy. Attól még parázslik a tűz és melegít! A lángoló szerelem tünetei: csak vágyunk tárgyára (személyére) tudunk gondolni, apró vonásaira összpontosítunk (kézmozdulatára, szempillantására), csak arra figyelünk, ami tetszik benne, a többit elutasítjuk vagy észre se vesszük.

Thinkstock
Thinkstock

Aki szerelmes, az a másikat mindennél előbbre helyezi, sokat nevet, mereven bámul a szerelmére, ahogy ránéz, már a pillantásából is csodálat látszik, szerelmét teljes odaadással hallgatja, stb. Csalóka érzés, hisz ezzel magasra emeljük a másikat, a hibáit pedig nem akarjuk észrevenni.

A látás

A férfiaknak fontosabb a vizuális élmény, mint a nőknek. Egy pasi szexuális felizgatásához jóval kevesebb kell, mint egy nőnek. A nők számára semmi értelme sem lenne annak, ha az első szembejövő férfi felizgatná őket szexuálisan. A gyermek kihordása és felnevelése (mint elsődleges biológiai program) saját maguktól és társuktól is komoly ráfordítást igényel. A nőknél sokkal nagyobb szerepe van az érzelmi kötődésnek. Számukra a szex egy kapcsolat része és szükségük van a romantikára. Nem véletlen, hogy a romantikus regény erőteljes hatással van a gyengébbik nemre. Molekuláris hullámvasútra ülteti a női olvasókat, a képzelet emeli az endorfin szintet, átélik az eseményeket, mintha velük történne. A nők lelki állapota fontosabb a testinél. Megérzik, hogy a férfi mennyire kívánja őket, és ez izgatóan hat rájuk is. Ugyanakkor tévedés az, hogy ha egy nőnél testi reakciókat vesz észre a férfi, akkor biztos, hogy jól fog esni neki a szex. A nőnek fontos, hogy lelkileg is vonzónak találja a férfit.

Forrás: www.ezoterikus.hu

Amilyen a mágnesed, olyan a szerelmed! Te kit vonzol?
Amilyen a vércsoportod, olyan vagy a szexben! A tiéd milyen? A? B? AB? 0?
Szexkalkulátor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.