Nincs kínosabb a kellemetlen csendnél az első randin. Ha attól félsz, hogy a leendő pasiddal nem lesz miről beszélgetnetek, olvass tovább! Szuper ötleteket adunk, hogy az első találkát átbeszélgetett éjszakák és nappalok is kövessék.

 

1. tipp: Jegyezd meg a tiltólistát!

Az első randevún dől el, hogy lesz-e második találkozód álmaid hercegével, tehát nagyon fontos, hogy mit mondasz. Épp ennyire fontos, hogy miről hallgass - egyelőre. Kerüld például a politizálást, ez a téma amúgy sem passzol egy randihoz. Főleg ne próbáld meggyőzni a pasit a pártállásod vagy a véleményed helyességéről. Ugyanígy kényes téma a vallási hovatartozás feszegetése is, ráérsz ezzel előhozakodni, ha már bizalmasabb kapcsolatban álltok. A teljes kórtörténeted boncolgatását se az első alkalomra tartogasd, a betegségek nem illenek a romantikus vacsorákhoz. De ne hozakodj elő a pénzügyi nehézségekkel és a gyermekkori traumákkal se, főleg a tragédiába fulladt egykori kapcsolataidat ne emlegesd. Kivéve, ha nem akarsz többet találkozni az illetővel. De ha többet vársz a dologtól egy - félresikerült - esténél, akkor másfelé tereld a beszélgetést. Ezek a történetek egyszerűen nem randevúra valók, különösen nem az elsőre.

Thinkstock

2. tipp: Légy pozitív! 

Most, hogy tudod, mi nem ajánlott az első randin, azt is elmondjuk, hogy mi az, ami igen. Alapszabály: legyél kedves és vidám. Ha úgy érzed, hogy beteg, fáradt és rosszkedvű vagy, inkább mondd le a randevút. Nincs annál rosszabb első benyomás, ha ásítozva, unottan vagy magadba roskadva hallgatod a veled szemben ülő szépfiút. Esetleg nem is tudsz egyáltalán rá koncentrálni. Ha bombaformában vagy, akkor ne fogd vissza magadat. Csak egy kicsit. Bármit is mondasz, az inkább pozitív legyen, ne negatív. Ez talán a legfontosabb, a könnyed, kellemes és kedélyes stílus már fél siker, legalább olyan fontos, ahogy beszélsz, mint amit mondasz.

3. tipp: Keress aktuális témát! 

A könnyed csevegést akár egy aktuális témával is kezdheted. Így nemcsak megmutatod, hogy mennyire tájékozott vagy a világ dolgait illetően, de a partneredet is felmérheted ez ügyben. Természetesen ne katasztrófákról vagy járványokról nyiss eszmecserét, a gazdasági világválság sem elsőrandis téma. Az időjárás elemzése viszont akár kezdetnek meg is teheti. De még jobb, ha a hamarosan induló fesztiválról, a napokban bemutatásra kerülő mozifilmekről vagy színdarabokról ejtesz szót. Készülj fel! Ez az a pont, ahol elhangozhat a meghívás egy második közös programra is! Vagy cseveghetsz bármiről, ami nem lehangoló, nem túl magasröptű, de téged érdekel és a randipartnerednek is izgalmas lehet.


4. tipp: Vess be saját tapasztalatokat! 

Mielőtt a család vagy más személyes témák jönnének szóba, érdemes olyan általános irányba terelned a beszélgetést, ahol mindkettőtöknek lehetnek tapasztalataitok. Például az új albérlet keresése vagy a lakásvásárlás. Elképzelhetetlen, hogy ne tudnátok a témában eszmét cserélni vagy érdekes sztorikat mesélni főbérlőkről, lakótársakról vagy szomszédokról. Kötetlenül beszélgethettek az állatokról is, a kutyás, macskás történetek mindig szórakoztatóak. De a sport és fitnesz témában is adják magukat a kérdések és a válaszok, a fogyókúrádat és a súlyfelesleged miatti aggódást viszont nehogy megemlítsd! Az utazás, a kirándulás ugyanilyen hálás téma - hosszasan el tudtok róla beszélgetni.

5. tipp: Légy spontán!

Azzal, ha memorizálsz néhány témát, amivel majd előhozakodhatsz az első randin, nem lőhetsz mellé. Azzal viszont igen, ha mereven ragaszkodsz a jegyzeteidhez. Legyél kreatív, és ha adódik megragadható lehetőség, ne késlekedj kihasználni. Például, ha valaki eljegyzési gyűrűt nyel a szomszéd asztalnál, vagy hasra esik a pincér a tányérokkal a kezében, meg ne álld valamilyen vicces vagy hitetlenkedő megjegyzés nélkül, csak azért, mert most a tavalyi nyaralásodról szeretnél mesélni. Ha az első találkátokra ráadásul nem egy kávézóban vagy étteremben kerül sor, hanem mondjuk egy utcai fesztiválra mentek, egy kiállítást vagy strandröplabdameccset néztek meg, még több téma közül választhatsz. A negatív, lekezelő vagy tudálékos megjegyzésektől azonban ezúttal is tartózkodj, és a cinizmust vagy a szarkazmust sem értékeli mindenki.

Thinkstock

6. tipp: A munkával csak óvatosan!

Kezdetnek rossz, de egy kialakult beszélgetésben akarva-akaratlanul felmerül a munka. És ez nem is baj, hiszen szinte a fél életedet a munkahelyeden töltöd, ahogy a partnered is. Ha elégedetlen vagy az állásoddal, utálod a feletteseidet, a munkatársaidat pedig messze elkerülöd, ennek ne adj hangot, nyilatkozz inkább semlegesen. Mondd el inkább, hogy miért ezt a szakmát választottad, mi vonzott erre a területre. Ha viszont szereted a munkádat, jól kijössz a főnököddel és a kollégáiddal, bátran oszd meg a legviccesebb vagy legérdekesebb eseményeket. Munkahelyi anekdotákra általában munkahelyi anekdota a válasz. És a kínos csendet megint elkerültétek.

7. tipp: Így lépj tovább a második randi felé!

Az élet szerencsére nem csak munkából áll, így marad idő a hobbikra és a szórakozásra is. Ha még nem merült fel a testmozgás témája, most elmesélheted, hogy miért futsz, úszol, jógázol, aerobikozol rendszeresen, miért kerékpárral jársz dolgozni, és mennyire szeretsz túrázni, hegyet mászni vagy síelni, amikor időd engedi. Felsorolhatod a hobbijaidat is, talán neki is van más kedvelt elfoglaltsága - leszámítva a bélyeg- vagy CD-gyűjteményt, amit szívesen megmutatna neked. De beszélhetsz egy neked fontos és izgalmas témáról is, amiről sokat olvastál, vagy amiben jártas vagy. Bármelyik téma merül fel, kerüld a kiselőadást vagy szónoklatot. Figyelj arra, hogy ha túl extrém dolgokról áradozol, könnyen és gyorsan levonja a tanulságot, hogy nem te vagy az ő embere, vagyis asszonya. A hobbitokkal kapcsolatos rendezvény vagy egy sportesemény is remek második randis kiindulópont lehet.

8. tipp: Fedezd fel, hogy miben különböztök!

Ha valamiben nem egyezik a véleményetek - például teljesen más zenei műfajt kedveltek, mást gondoltok egy mindkettőtök által olvasott könyvről vagy látott filmről -, az nem baj. Sőt, remek eszmecserére ad lehetőséget. Persze csak akkor, ha képes vagy elfogadni a másik ember látásmódját és nem akarod mindenáron meggyőzni az igazadról. És ne zárkózz el semmitől, amit esetleg a pasi a figyelmedbe ajánl például zenei, művészeti vagy irodalmi téren, te pedig még nem is hallottál róla. Legyél nyitott az újdonságokra, a változatosság szeretete szimpatikus egyéniségre vall. Fontos! Ha  megkérdezi, hogy milyen előadókat szeretsz, vagy milyen könyveket olvasol, ne válaszold, hogy mindent. Aki "mindenevő" vagy bármit megnéz, elolvas, meghallgat, és még tetszik is neki, az sokkal kevésbé szimpatikus, mint akinek kialakult, de alakítható álláspontja van.

Thinkstock

9. tipp: Keress közös pontot!

A hasonló érdeklődés legalább annyira meglovagolható, mint a különböző. Például, ha kiderül, hogy tavaly mindketten Görögországban vagy Spanyolországban nyaraltatok, máris van egy közös pont az életetekben. "És te is láttad az Akropoliszt? Hogy tetszett?", vagy "Milyen volt az idő, amikor ott voltál? Nem volt túl viharos vagy hideg a tenger?", esetleg "Elutaznál oda máskor is?" - ezekből érdekes élménybeszámolók kerekedhetnek. Ráadásul az egyetértés szimpátiát szül, a szimpátia pedig akár egy második randevút is eredményezhet. Ha vannak érdekes dolgok az életedben, amiről kiderülhet, hogy egy cipőben jártok, vesd fel bátran. Például meséld el, ha külföldön tanultál vagy dolgoztál és kérdezz rá, hogy neki vannak-e hasonló tapasztalatai. Ha kiderül, hogy mindketten szenvedélyes jógások, síelők vagy (maratoni) futók vagytok, esetleg éltek-haltok a XX. századi történelemért és irodalomért, ha rajongtok a kutyákért, ha imádtok főzni és/vagy enni, akkor ez a párhuzam szinte garancia a következő találkára.10. tipp: Kérdezz jól!

Nem kell ahhoz riporternek lenned, hogy jól tudj kérdezni! Nagyon fontos, hogy egy beszélgetés valóban beszélgetés legyen. A párbeszéd és a monológ között pedig éppen az a különbség, hogy mindkét fél megszólal, nemcsak hallgat, hümmög vagy helyesel, hanem kérdez és válaszol is. Úgy kérdezz, hogy ne csak egyszerű igennel vagy nemmel kelljen a pasinak felelni. És persze te is tartózkodj az egyszavas válaszoktól. A megfelelő kérdés tehát nem az, hogy "Jártál egyetemre?", hanem az, hogy "Hol tanultál és miért ezt a szakot választottad?" Vagy "Akarunk még menni most valahova?" helyett inkább "Mit csinálnál még szívesen?", esetleg "Mihez lenne kedved vacsora után?" Ez a te érdeklődésedet is jobban közvetíti a partnered felé. Így pedig beszélgetés alakul ki, nem enyhén kínos kérdezz-felelek.


Fesztiválszerelem - Te bevállalnád?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110706-szerelem-parkapcsolat-program-lehet-pasizni-fesztivalon.html Segítség! Házasodik az exem!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110705-szerelem-parkapcsolat-kikeszulok-hazasodik-az-exem.html 8 dolog, amivel biztos, hogy őrületbe kergeted a pasit!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110701-8-dolog-amivel-biztos-hogy-oruletbe-kergeteg-a-pasit.html