Nászágy helyett másik szoba - Divat külön aludni?

a nap cikke párkapcsolat válás hálószoba férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Külföldi, elsősorban tengerentúli felmérések szerint egyre több pár választ magának külön szobát éjszakára. Vajon ez a kapcsolatok felszínessé válásának a jele, vagy épp a boldog házasság titka?

Amerikai és kanadai felmérések szerint az ottani párok 25-35 százaléka külön szobában tölti az éjszakát. Az amerikai lakásépítők szövetsége szerint pedig egyre nő az igény a két szülői hálóval épült lakásokra, sőt, ha a trend így folytatódik, 2015-re már az összes újépítésű otthon 60 százaléka két szülői hálóval épül majd a tengerentúlon.

Turbékolásból horkolás

Vajon mi lehet ennek az oka? Hová lett az egymás karjaiban alvó, boldog házaspár mítosza, és a "nászágy" mint a hosszú távú elkötelezettség jelképe? Több szakértő felhívja rá a figyelmet, hogy a történelem folyamán csak a szegények aludtak együtt: a kastélyokban bizony külön hálószobában tért nyugovóra az úr és az úrnő - csak az ipari forradalom, a városok felvirágzása és a lakásméretek ezzel járó csökkenése hozta magával azt, hogy a tehetős párok is "összeköltöztek". Ráadásul a szerelem első időszakában még oly romantikus együtt alvás hosszú távon nem jön be mindenkinek. "Az első egy-két év szoros szimbiózisa után a pár tagjainak kialakul az igénye a saját személyes térre - az pedig igen egyéni lehet, hogy kinek mekkora az a tér, amelyben már kényelmesen érzi magát" - mondja szakértőnk, Gazdag Enikő pszichológus. Könnyen lehet, hogy a rózsaszín szemüveg lekerülésével egyre jobban zavarja a feleséget a horkoló, fogat csikorgató férj, aki viszont a feleség késő estig tartó olvasását, éjszakai toalett-járatait viseli nehezen.

Thinkstock
Thinkstock

Pihentető alvás

Több kutatás is igazolta, hogy a közös hálószobában alvók pihenését megzavarhatja a másik izgése-mozgása és az éjszaka hangjai. Különösen a nők hajlamosak minden apró horkantásra felébredni. A nem kielégítő alvás egy sor egészségügyi problémát okozhat, a szívbetegségektől a tüdőproblémákig, az elhízástól a depresszióig. Aki pedig kialvatlanul morcos, az az élő fába is beleköt, tehát jóval nagyobb esélye van arra, hogy a kapcsolata válással végződjön, mintha külön hálószobában aludna. Sokak szerint azért épp most vált divattá a külön alvás, mert az emberek egyre fontosabbnak tekintik az egészséges életmódot és a pihenést, és kevésbé hajlandóak ezt feláldozni a "jó házasoknak ezt így illik" kitétel kedvéért.

Nem a szobán múlik...

A közös hálószobára szavazók egyértelműen a kapcsolat kihűlésének jelét látják abban, ha egy pár tagjai szétköltöznek éjszakára, és arra is figyelmeztetnek, hogy a szexuális élet veszíthet spontaneitásából - nincs több hajnali összebújás, tervezetlen szeretkezés. Gazdag Enikő szerint azonban ez nem feltétlenül igaz."Természetesen vannak olyan párok, akiknél valóban az elhidegülés első komoly jele a külön hálószoba, ám vannak olyan házaspárok is - a hírességek között is találunk ilyeneket -, akiknek nagyon is rendben van a szexuális életük, pedig külön alszanak. A fordítottja is igaz: lehet úgy is elhidegülni, hogy a pár mindvégig, akár a válásig egy ágyban tölti az éjszakákat. Vagyis az intimitás nem a fizikai összezártságtól függ" - állítja a szakértő.

Tipp! Még mindig elképesztően szexi az újra szingli szupermodell! Kattints a galériáért!


Figyeljünk egymásra!

Vajon mikor érdemes megfontolnunk a külön hálószobába költözést? A pszichológus szakértő szerint ez a megoldás magától értetődően akkor működik a legjobban, ha mindkét félnek kényelmes és természetes ez a helyzet. "Nagyon sok függ attól, hogy a pár tagjai mit hoztak magukkal a saját szüleiktől: milyen személyes térre van igényük, és milyen tudatos, illetve tudattalan elképzeléseik vannak a jó házasságról, a fizikai közelségről, az intimitásról" - mondja Gazdag Enikő, hozzátéve, hogy az viszont egyértelműen rossz, ha a gyerekek veszik át az uralmat a családi ágyban, és ezért szorul ki a férj a hálószobából. "Ilyenkor általában az anya tolja fizikailag és lélekben is maguk közé a gyerekeket, pedig a kicsiknek is szükségük volna saját térre, saját ágyra és szobára" - magyarázza a szakértő. Ha azonban a külön alvás a pár közös döntése, akkor nincs gond, ám a közelség fenntartására nagyon oda kell figyelni. "Fontos, hogy a párnak legyenek közös programjai: filmnézés, vacsora, összebújás, és természetesen a szex. Lényeges az is, hogy a beszélgetéseikben ne csak a munkahelyi problémákról és a gyerekekről essen szó, hanem hosszú távon is szórakoztató partnerei tudjanak maradni egymásnak" - figyelmeztet a pszichológus. Az is lényeges, hogy nagyon őszintén beszéljék meg a külön szobába költözés okát, nehogy bármelyik fél is visszautasítást lásson benne. Ha ez megvan, akkor a külön ágy biztosan nem lesz válóok...

Thinkstock
Thinkstock

Érvek és ellenérvek

Mellette:
- Nincs vita a dekoráción, a hálószobánk akár rózsaszín is lehet.
- Pihentetőbben alszunk a saját ágyunkban.
- Nem kell összehangolnunk a lefekvés idejét, akár hajnalig is olvashatunk az ágyban.
- Nincsenek zavaró hangok, horkolás, és senki nem rántja le rólunk a takarót.
- A szex különlegesebb lesz, ha a saját "budoárunkban" fogadjuk életünk párját.

Ellene:
- A szex sokkal spontánabb, kötetlenebb a közös ágyban.
- Sokan nagyobb biztonságban érzik magukat, ha éjszaka hozzábújhatnak a párjukhoz.
- Ha bármi baj van, mindig van valaki mellettünk, aki segítsen.
- A közös ágy még mindig a szoros kapcsolat szimbóluma.


Átalakítunk! Igazi vadmacska lett a visszafogott Anitából! Kattints a galériáért!


Tudj meg minden fontosat már a hírfolyamodból! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


"Nem vagy az anyám!" - Így mennek a nők a pasik agyárahttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120330-szerelem-hazassag-10-dolog-amivel-biztosan-a-pasi-agyara.htmlCsaládi állapot: házas - Párkapcsolati buktatók a közösségi oldalakonhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120323-szerelem-parkapcsolat-hozzamentem-a-kozossegi-oldalamhoz.html5 ok, amiért biztos, hogy félrelép a pasihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120323-szerelem-szex-parkapcsolat-5-ok-amiert-biztos-felrelep-a.htmlÍgy érd el, hogy leszólítsanak a pasik - 7 ismerkedős tipp nőknek, férfiaktólhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120315-igy-erd-el-hogy-leszolitsanak-a-pasik-7-ismerkedos.htmlÍrásképed árulkodik szexualitásodrólhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120308-szex-szerelem-parkapcsolat-aktualis-iraskepunk-arulkodik-a-szexualis-titkainkrol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.