"Őszintén szólva, drágám, fütyülök rá." Ezekkel a szavakkal hagyta ott a lépcsőn zokogó Scarlett O'Harát Rhett Buttler minden idők egyik legtragikusabb szakítás-jelenetében, az Elfújta a szél című filmben. A főhősnőt megformáló Vivien Leigh épp olyan nagykanállal habzsolta az életet, mint a kis Katie Scarlett.


Ahogy a gyönyörű színésznő fogalmazott egy interjúban: "Emlékszel arra a jelenetre, mikor Scarlett hálát ad az égnek, hogy az édesanyja nem érhette meg, micsoda rossz lány lett belőle? Nos, ez vagyok én..."

1. Leigh Holman - az első férj

Vivian Hartley - merthogy ez volt Vivien Leigh eredeti neve - és Leigh Holman egy angol szállodában találkoztak, ahol egy közös ismerősük rendezett bált. A lány alig múlt tizennyolc éves, de már akkor kijelentette: "Egy napon a felesége leszek ennek a fiúnak." Igaza volt: a férfi mindössze három találkozás után megkérte a kezét, és 1932. december 20-án előkelő lagzit tartottak, ahol a menyasszony puffos ujjú selyemruhát és hattyútollakkal díszített fátylat viselt. Már ekkor nyilvánvaló volt, hogy ez a királykisasszonyként tündöklő fiatalasszony többre hivatott, mint pelenkázásra és vacsorafőzésre.

AFP/Photo12

Ennek ellenére pontosan ez történt: az újdonsült Mrs. Holman még húszéves sem volt, amikor világra hozta közös gyermeküket, Suzanne-t. Az ifjú színésznőnek választania kellett: vagy felneveli a kislányt, és búcsút mond az álmainak, vagy maga mögött hagy mindent családostul, és követi az álmait. Amikor pedig a Vihar a teáscsészében és az Oxfordi utazás című filmekben nyújtott alakítása is pazar kritikákat kapott, elhatározta magát: ideje világot látni. Persze az is közrejátszott, hogy egyre nehezebben tagadta: beleszeretett barátjába és kollégájába, Sir Laurence Olivier-be. A szakítás nem az egyetlen nehézség volt, amellyel Viviennek szembe kellett néznie: kamaszkorában diagnosztizált bipoláris depressziója egyre drasztikusabb hisztérikus rohamokban csúcsosodott ki. Mivel tartott tőle, hogy képtelen lenne biztonságos otthont teremteni lányának, Suzanne-nak, volt férjére bízta a lányka felnevelését, de élete végéig látogatta őt. Leigh Holman - akit néhány évvel később már csak Scarlett első férjeként emlegettek - örökké barátságban maradt egykori feleségével. Suzanne - Vivien Leigh egyetlen, ma nyolcvanéves gyermeke - egy nagy-britanniai farmon él, és soha nem nyilatkozik híres mamájáról.

2. Sir Laurence Olivier - a nagy Ő

A felhőtlen boldogság nem sokáig tartott: néhány évvel a Laurence Olivier-vel kötött második házasság után Vivien betegeskedni kezdett, az orvosok pedig tuberkulózist állapítottak meg. Bár a közönség szemében Lady és Sir Olivier igazi álompár voltak, a mentális és fizikai betegségek rányomták a bélyegüket a frigyre. "Lady Olivier közölni kívánja, hogy Sir Laurence beadta a válókeresetet, hogy feleségül vehesse Miss Joan Plowrightot. Ő majd természetesen mindent megtesz, amit a volt férjem kér tőle." Ezekkel a szavakkal tudatta a sajtóval Vivien, hogy házassága húsz év után zátonyra futott Sir Laurence Olivier-vel. Az egykori Scarlett O'Hara és szőke hercege azonban még évtizedekkel a zajos válás után is szolgáltattak friss pletykát a bulvársajtó számára: egy nemrég napvilágott látott botránykönyv szerint ugyanis Vivien Leighnek féltékenységi rohamai mellett leküzdhetetlen szexmániája is volt, amely komoly okot adott a szakításra. A visszafogott díva imázsát kialakító színésznő kortársai szerint képtelen volt elfogadni a korát, és amikor férje Marilyn Monroe-val dolgozott együtt egy filmen, elszakadt nála a cérna: a klasszikus kapuzárási pánik ürügyén minden filmforgatáson állandó szeretőt tartott.

AFP/Photo12


3. Isabel Jeans - a leszbikus szerelem

Vivien nem akart válni, és őszintén hitt benne, hogy Olivier és ő lelki társak. Ám amikor depressziója ismét felerősödött, képtelen volt parancsolni magának. Házassága utolsó éveiben - kerülve a bonyodalmakat - leggyakrabban benzinkút mellett felszedett férfiprostituáltakkal múlatta az időt, de egyes pletykák szerint Marlon Brando és Rex Harrison is megfordultak az ágyában. A sztár hódításai közül azonban kétségkívül a brit színésznővel, Isabel Jeansszel folytatott viszonya kavarta a legnagyobb port: a hónapokon át tartó leszbikus szerelemből érzelmes és szenvedélyes levelek születtek, amelyek Vivien egyik nemrégiben megjelent életrajzi kötetében is helyet kaptak. Ahogy az akkoriban őt sminkelő maszkmester mondta: "Ha megszakította a forgatási napot egy kis 'pihenővel', egy órával később kisimultan és jó kedélyűen tért vissza a kamera elé, és alig nézett ki többnek tizenhét évesnél, pedig ekkor már negyvenhárom éves is elmúlt."

Northfoto4. Peter Finch - az utolsó szerető

Az Elephant Walk című film forgatásán azonban váratlan dolog történt: beleszeretett egyik "játszópajtásába" - aki történetesen a film másik sztárja volt - , a szintén házas Peter Finch-be, a viszony pedig hattyúdal-szerelemmé változott. Gyakran utazgattak kettesben titkos kirándulásokra, ezek a kiruccanások pedig fizikailag is jót tettek Vivien Leigh-nek: néhány hónapon át ismét egészséges volt. Amikor Laurence Olivier a válás után végül valóban feleségül vette a brit színésznőt, Joan Plowrightot, Vivien így nyilatkozott: "Nem rossz fogás az a nő... csak kár, hogy szaga van." Ekkor már rettenetesen szenvedett a tuberkulózistól, ami alig hét évvel a válás után el is vitte őt. Olivier azonban egy nyolcvanéves korában adott interjúban könnyes szemekkel mondta ki: "Vivien és én... az volt az igazi szerelem. Ötven év kellett, hogy ráébredjek."

AFP/Photo12


Tudj meg mindent már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!"Féltem tőle, hogy egy tipikus nagyzoló rosszfiú" - Marilyn Monroe nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120427-marilyn-monroe-szerelmei.html Botrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.html "...a sudár szép Aphrodité letepert!" - Tollforgató leszbikusokhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120503-tollforgato-leszbikusok.html 5 felháborító félrelépés, ami nem kímélte a sztárfeleségekethttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120427-5-sztar-aki-csunyan-felrelepett-a-parkapcsolatban.html