probléma szex szexuálpszichológus szexualitás Győri Szilvia Life.hu szakértő szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te meddig maradnál egy olyan pasival, akivel nem jó a szex? Amikor minden igyekezeted ellenére sem javul a helyzet? Lilla problémájával a Life.hu szakértőjéhez, Győri Szilvia szexuálpszichológushoz és tanácsadó szakpszichológushoz fordult. Olvasónk hozzáállása példaértékű, de vajon mindenki képes lenne erre?

"Kedves Szilvia!

A húszas évek elején járó nő vagyok, a párom nálam egy évvel fiatalabb. Egy éve járunk együtt, nagy a szerelem, és a kapcsolatunk minden része működik, kivéve a szexuális életünket. Nekem volt előtte egy többéves, komoly kapcsolatom, neki pedig csak egy rövidebb, ahol végül nem is jutottak el konkrét aktusig.

Majdnem fél éve élünk szexuális életet, neki pedig még mindig merevedési problémái vannak, és túl hamar megy el. Sokat beszéltünk erről, és én mindig megnyugtattam, hogy nem baj, majd belejön, én türelmes vagyok, és szeretem, de egyszerűen úgy érzem, hogy nem jutunk előrébb. Én azt hittem, hogy idővel beletanul, de sajnos nem úgy tűnik.

Számomra ez nem olyan nagy probléma, mert ettől függetlenül nagyon szeretem, és orális szexszel el tud juttatni a csúcsra, de nagyon szeretnék neki segíteni. Tudna esetleg valami tippet adni, hogy mit tehetnék?

Üdvözlettel,

Lilla"

Thinkstock
Thinkstock

Kedves Lilla!

A probléma orvosolható, viszont ahhoz, hogy valamilyen úton elinduljunk a megoldás felé, még jó néhány információra lenne szükség a párodat illetően. Érdemes lenne tudni, hogy maszturbál-e, mert a férfiak az önkielégítéskor megtanulnak bizonyos dolgokat. Például azt, hogy mennyi idő alatt tudnak elélvezni, vagy azt, hogy pontosan milyen ingerlés is szükséges ahhoz, hogy merevedésük legyen, majd pedig elélvezzenek. Ez egy elég sarkalatos pont a gyakorlatot illetően.

Azt sem tudhatjuk, hogy érte-e bármi kudarcélmény az előző kapcsolatában szexuális téren. Mi lehet az oka annak, hogy abban a viszonyban nem jutottak el a szexig? Szed esetleg olyan gyógyszert, ami befolyásolhatja a szexualitását, vagy túlságosan stresszes életvitelt folytat? Számtalan ok állhat a háttérben.

Lehet benne egy jó adag teljesítménykényszer is annak kapcsán, hogy meg kell felelnie az ágyban és ez mégsem úgy sikerül, ahogy azt mindketten szeretnék. Akár egy ilyen kudarcnak megélt alkalomra is könnyen rá tudnak görcsölni a férfiak és sokszor hosszú időbe telik, mire visszatalálnak önmagukhoz.

Ha a helyzetre nem tudnak együtt magyarázatot és megoldást találni, azt javaslom, kérjétek szakember segítségét. Ha a szervi okokat maximálisan kizárhatjuk, vagyis a párod járt orvosnál és fizikailag minden rendben van, akkor első körben egyéni szexuálterápia ajánlott. Abban viszont meg kell erősítselek, kedves Lilla, hogy a hozzáállásod példaértékű. Fontos, hogy egy ilyen helyzetben empátiával forduljunk a partnerünk felé és támogassuk, továbbá az is, hogy ne dugjuk homokba a fejünket probléma esetén, hanem ha szükséges, merjünk külső segítséget kérni.

Üdvözlettel:

Győri Szilvia



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.htmlZsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.htmlArccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.htmlA bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.htmlÍgy védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.